Recep Erdogan 'sare la gâtul' Opoziţiei din Turcia: Denunţă afirmaţiile la adresa rudelor sale, acuzate de tranzacţii offshore

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 29-11-2017 21:22

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat miercuri pe principalul său oponent Kemal Kiliçdaroglu că a minţit şi a anunţat că va depune plângere împotriva lui pentru că a acuzat unele din rudele sale că au transferat mai multe milioane de dolari în contul unei societăţi offshore, relatează AFP. 'Contrar acuzaţiilor, nici un cent nu a plecat în străinătate. Acest individ răspândeşte minciuni', a declarat Erdogan într-un discurs la Ankara. Cele cinci persoane vizate de aceste acuzaţii 'vor depune plângere' şi 'eu voi face la fel', a mai spus preşedintele turc, anunţă Agerpres.

Marţi, Kemal Kiliçdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), a afirmat că deţine documente care dovedesc că rude ale preşedintelui turc, între care unul dintre fiii lui Erdogan, Burak, şi unul dintre fraţii liderului de la Ankara, Mustafa, au transferat sume importante în contul unei societăţi deschise în 2011 în Insula Man, situată în Marea Irlandei.

Insula Man, supusă Coroanei Britanice, este considerată de către mai multe organizaţii neguvernamentale drept un paradis fiscal. Liderul CHP a afirmat că deţine extrase de conturi ce corespund tranzacţiilor menţionate, apostrofându-l pe Erdogan: ''Dacă eşti un om de onoare, să faci ce trebuie''. Kiliçdaroglu 'pune în centrul concepţiei sale despre politică maxima 'calomniez, va rămâne întotdeauna ceva'', a spus preşedintele turc, adăugând că CHP a devenit 'principalul partid al trădării'. 'Dacă pretinzi că ai dovezi, ei bine, atunci împărtăşeşte-le cu naţiunea şi cu autorităţile competente! Daţi-le unui procuror sau, cel puţin, presei', a adăugat Erdogan. Liderul CHP, un partid social-democrat fondat de tatăl Turciei moderne, Mustafa Kemal, a devenit în ultimele luni principala ţintă politică a lui Erdogan, care îl acuză cu regularitate de complicitate cu 'duşmanii ţării'.