Horă imensă la Braşov acolo unde zeci de persoane au sărbătorit Ziua Naţională în Piaţa Sfatului

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 02-12-2017 00:01

Câteva sute de persoane, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi turişti s-au adunat vineri, pe o vreme rece şi ploioasă, în Piaţa Sfatului, începând cu ora 12,00, pentru a participa la manifestările dedicate Zilei Naţionale.

După un scurt Te Deum, prefectul judeţului, Marian Rasaliu, a declarat că trebuie să le purtăm recunoştinţă celor care din Principatele Române au făcut o ţară mare, care se numeşte România. "Vreau să le aduc un omagiu acelora care au făcut posibilă Unirea Principatelor Române. Adevăraţi oameni politici, adevăraţi români care toată viaţa lor s-au gândit cum să unească, nu cum să dezbine. Trebuie să le purtăm recunoştinţă veşnică celor care din Principatele Române au făcut o ţară mare, care se numeşte România. Avem datoria să apărăm această ţară, avem datoria să facem tot ceea ce este posibil ca această ţară a noastră să dăinuiască veşnic'', a punctat prefectul.

A urmat parada a opt plutoane formate din militari de la Brigada 2 Vânători de Munte ''Sarmizegetusa'', militari ai Academiei de Aviaţie ''Henri Coandă'', jandarmi, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, timp în care aeronave de tipul AN2 ale filialei Braşov a Aeroclubului României au survolat Piaţa Sfatului.

Manifestarea s-a încheiat cu Hora Unirii, la care s-au prins o mare parte dintre cei care au participat la eveniment. Manifestări dedicate Zilei Naţionale a României s-au desfăşurat şi în Piaţa Unirii, începând cu ora 13,00. După un Te Deum la care au luat parte preoţi de la Biserica ''Sf. Nicolae'' din Scheii Braşovului, au urmat scurte alocuţiuni din partea autorităţilor locale şi depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul ostaşului necunoscut, conform Agerpres.

Hora Junilor - la care au participat toate cele şapte grupuri de Juni braşoveni, horă în care s-au prins şi zecile de persoane care au asistat la manifestare, a încheiat manifestarea. ''Hora Junilor reprezintă pentru Junii Braşovului, dacă îmi este permis să spun aşa, acelaşi lucru, are aceeaşi însemnătate cum este Imnul Naţional pentru România şi români. Este hora, poate singura din ţară, care se dansează pe stânga şi rămâne deschisă pe timpul dansului. Reprezintă un simbol de suflet şi perenitatea existenţei populaţiei pe aceste meleaguri. Este un obicei pre-creştin şi o dansăm ori de câte ori junii se întâlnesc cu ocazia diferitelor evenimente importante de peste an, dar şi la obiceiuri ale junilor'', a spus Florin Nistor, component al grupului junilor Dorobanţi. A urmat un spectacol folcloric susţinut de ansambluri profesioniste şi solişti de muzică populară din judeţul Braşov, pe scena amplasată în Piaţa Unirii.