Avertisment în privinţa Irlandei de Nord al unui reprezentant al Theresei May

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 06-12-2017 18:07

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May a avertizat miercuri cu privire la ideea ca discuţiile cu Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP) în vederea soluţionării disputei legate de Brexit să implice bugetul alocat de Londra provinciei nord-irlandeze, informează Reuters. ''V-aş avertiza cu privire la pericolul speculării în acel sens'', a declarat purtătorul de cuvânt, răspunzând unei întrebări despre implicarea chestiunilor financiare şi a bugetului Irlandei de Nord în negocieri, conform Agerpres.

În urmă cu două zile, lidera DUP, Arlene Foster, a susţinut că Irlanda de Nord trebuie să părăsească UE în aceiaşi termeni ca restul Regatului Unit şi că nu susţine un acord prin care după Brexit în Irlanda de Nord se vor aplica reguli în virtutea cărora această provincie ar rămâne legată de piaţa unică europeană şi de uniunea vamală a blocului comunitar. Ideea a fost susţinută marţi şi de către vicepreşedintele DUP Nigel Dodds.

Acordul respectiv este solicitat de Uniunea Europeană pentru ca între Irlanda şi Irlanda de Nord să nu fie reintrodusă o 'frontieră dură', situaţia frontierei nord-irlandeze fiind unul dintre cele trei dosare (celelalte sunt 'factura' Brexitului şi statutul cetăţenilor europeni în Marea Britanie) de a căror soluţionare UE condiţionează trecerea la faza următoare a negocierilor cu Londra privind Brexitul - discuţiile pentru încheierea unui acord comercial. Începând din ianuarie, Irlanda de Nord nu are un guvern delegat, ceea ce a sporit şansele plasării provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei, pentru prima dată în ultimii zece ani. Principalul impediment în negocierile dintre formaţiunea naţionalistă Sinn Fein şi DUP este dezacordul asupra drepturilor vorbitorilor de limbă gaelică.

Londra s-a văzut nevoită să impună un buget privind Irlanda de Nord - primul pas către plasarea provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei - întrucât până la 6 noiembrie la Belfast nu a fost format un nou guvern în care puterile sunt împărţite. Acordul de pace din 1998, care a pus capăt violenţelor interconfesionale ce durau de 30 de ani în Irlanda de Nord, a instaurat un mod de guvernare comun între unionişti şi naţionalişti, însă demisia în luna ianuarie a vicepremierului Martin McGuinness a distrus coaliţia respectivă. În trecut, guvernul din Irlanda de Nord a trebuit să fie suspendat în mai multe rânduri de către Londra; ultima oară acest lucru s-a întâmplat în 2007.