Florin Iordache, REPLICĂ pentru procurorul general: 'Ce garanţie mai bună vreţi?' (VIDEO)

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 07-12-2017 19:28
Actualizat: 07-12-2017 19:32

Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, îi răspunde procurorului general, Augustin Lazăr, după ce acesta a acuzat Parlamentul că oferă posibilitatea hărţuirii procurorilor prin eliminarea independenţei acestora din lege.

Vezi şi: Apel de ULTIMĂ ORĂ al procurorului general al României, pentru independența justiției: 'Trebuie apărată cu fermitate și legal'

"Noi, prin aceste legi, în niciun caz nu destabilizăm justiţia şi nici independenţa. Toate acele alineate care vizau amestecul ministrului Justiţiei fie în desemnare, fie în recuzarea procurorilor fără îndoială au fost eliminate. (...) Dacă îmi daţi un singur articol sau o singură modificare la cele două legi, 303 şi 304, că un procuror va fi hărţuit... Singurul lucru pe care l-am făcut a fost să separăm carierea procurorilor. Atâta timp cât carierea procurorilor este gestionată de secţia de procurori din CSM, ce garanţie mai bună vreţi? Ce garanţie vreţi când la numirile procurorilor noi am zis să rămână aşa? Atâta timp cât factorul politic nu există, despre ce discutăm? Hărţuire din partea cui? Întreaga carieră a unui procuror este gestionată numai de secţia de procurori din cadrul CSM. Eu cred că aceasta este cea mai mare garanţie că avem o justiţie independentă. Singurul lucru pe care noi l-am copiat este acela care vizează definiţia din Constituţie a procurorului. Am ţinut cont de observaţiile pe care le-au făcut doamna procuror şi colectivul care a venit de la Parchetul General", a declarat Iordache.

Din definiţia procurorului din Legea 303/2004, aşa cum a fost modificată în comisie, a dispărut termenul "independent". În schimb, a fost preluată exact definiţia din Constituţie.

**