Irakul îşi securizează frontiera cu Siria, după victoria militară împotriva ISIS

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 12-12-2017 00:21

Forţele irakiene au început luni să securizeze frontiera cu Siria, la două zile după anunţul Irakului privind victoria militară împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), relatează AFP. ''Unităţi de inginerie ale armatei au început să fortifice banda de frontieră irakiano-siriană, în oraşul Al-Qaim'', din provincia occidentală Al-Anbar, de la frontiera cu Siria, a indicat un general al armatei, conform Agerpres.

Fortificaţiile se vor face de-a lungul frontierei ce duce din Al-Qaim către oraşul Rabia, în provincia Ninive, mai la nord, a declarat generalul pentru AFP la Habbaniyah, un oraş din provincia Al-Anbar. ''Unităţile vor înfiinţa noi poziţii defensive, dune de nisip şi tranşee. Vor fi desfăşuraţi soldaţi şi grăniceri pentru a contracara orice atac al Statului Islamic dinspre Siria'', a mai spus generalul.

Sâmbătă, premierul Irakului, Haider Al-Abadi, a anunţat victoria totală împotriva Statului Islamic, care ameninţa în 2014 existenţa chiar a statului irakian, de la care cucerise o treime din teritoriu. În acelaşi an, gruparea ultraradicală a proclamat un ''califat'', la graniţa dintre Irak şi Siria, în prezent fragmentată.

În Siria, Statul Islamic nu mai există acum decât în enclave într-o zonă din estul ţării, la graniţa cu Irakul, precum şi în centrul şi în sudul Siriei. Înfrângerea militară a SI în Irak, facilitată de sprijinul crucial al coaliţiei internaţionale conduse de către SUA, marchează o cotitură în lupta lansată în urmă cu trei ani pentru a învinge organizaţia jihadistă responsabilă de masacre, atrocităţi şi atentate. Dar, potrivit experţilor, Statul Islamic, cu toate că şi-a pierdut ''califatul'', dispune încă de celule ce pot comite atacuri sângeroase.