Corsicanii vor să profite de precedentul Catalonia: Avertismentul lansat de guvernul de la Paris

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 14-12-2017 17:18
Actualizat: 14-12-2017 18:19

Guvernul francez a exclus varianta de a face concesii majore spre autonomia dorită de naţionaliştii din Corsica după victoria lor la alegerile regionale, însă a precizat că este deschis la discuţii care să ţină cont de caracterul special al insulei, relatează Reuters.

Într-un scrutin desfăşurat duminică, naţionaliştii au câştigat două treimi din locurile în noul consiliu regional care îşi va începe activitatea la 1 ianuarie, scrie agerpres.ro.

Citește și: Neașteptat! Hagi are, la Viitorul, un jucător mai BOGAT decât el! Cine este fotbalistul și ce afacere are familia sa

Ambiţiile lor sunt relativ modeste comparativ cu valul de mişcări secesioniste din anumite părţile din Europa, în contextul în care forţele lor politice tradiţionale au pierdut din atracţie.

Spre deosebire de naţionaliştii din regiunea spaniolă Catalonia, cei din Corsica nu vor să obţină autonomia completă, dar caută să primească un statut oficial pentru limba corsicană şi o mai mare putere de decizie în chestiunile fiscale.

Citește și: MAI face un apel pentru polițistul lovit cu sabia în cap de un interlop! Solicitarea reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Benjamin Griveaux, a afirmat marţi că există 'particularităţi' corsicane care trebuie luate în considerare în discuţiile pe care Parisul le are cu noile autorităţile regionale.

Însă "trebuie să o spunem foarte clar: acesta nu a fost un referendum sau un vot pentru autonomie sau independenţă", a afirmat el la postul de televiziune France 2.

Citește și: Gabriela Firea a fost „UMBRA” lui Mugur Isărescu! Ce funcții a avut actualul primar al Capitalei pe vremea când șeful BNR era prim-ministru

Naţionaliştii corsicani vor de asemenea să decidă singuri cine poate cumpăra proprietăţi pe insulă şi vor eliberarea celor pe care ei îi consideră deţinuţi politici, care au fost condamnaţi pentru atacuri sau aşteaptă să fie judecaţi.

Întrebat despre prizonieri, Griveaux a spus: "Legea trebuie respectată. Când au existat crime şi o decizie a instanţei, când au fost condamnate persoane, sentinţa trebuie pusă în aplicare".

Citește și: Lia Olguța Vasilescu dă sfoară-n țară! Anunț de ULTIMĂ ORĂ referitor la salarii

În legătură cu posibilitatea introducerii limbii corsicane ca limbă oficială în insulă alături de franceza, purtătorul de cuvânt al guvernului a subliniat că au fost luate măsuri în diferite regiuni pentru a permite folosirea unei limbi locale, de exemplu în unele şcoli. "Însă limba republicii este franceza", a adăugat el.