18 răniţi în urma seismului puternic din Iran

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 12-12-2017 19:14

Cel puţin 18 persoane au fost rănite marţi, în sud-estul Iranului, în urma unui seism puternic care a provocat totuşi puţin pagube materiale, informează autorităţile iraniene citate de AFP. Seismul, cu magnitudinea 6,2 potrivit Centrului seismologic al Universităţii din Teheran, s-a produs la ora 12.13 (08.43 GMT) în provincia Kerman, deja lovită la 1 decembrie de un seism cu magnitudinea 6 care nu s-a soldat cu victime, conform Agerpres.

Institutul american de geofizică a estimat magnitudinea cutremurului de marţi la 5,9, notează AFP. Optsprezece persoane au fost rănite în urma cutremurului de pământ, care a distrus mai multe case vechi în câteva sate, a indicat agenţia oficială iraniană Irna. Epicentrul seismului a fost localizat la Hejdak, situat la marginea deşertului Kavir-e Lut şi la circa 50 de kilometri nord de Kerman, capitala provinciei aflată la circa 800 km sud-est de Teheran.

Cutremurul a fost urmat de nouă replici cu magnitudini cuprinse între 2,8 şi 4,2 în intervalul a 70 de minute, potrivit Universităţii din Teheran. Situat la confluenţa mai multor plăci tectonice şi traversat de mai multe falii, Iranul este o zonă cu o activitate seismică intensă. Luni seară, un seism cu magnitudinea 6 potrivit Universităţii din Teheran (5,4 potrivit USGS) s-a produs în regiunea Kermanshah, din vestul Iranului.

Acest cutremur nu s-a soldat cu victime, potrivit media iraniene, dar aceeaşi regiune, frontalieră cu Irakul, a fost lovită la 12 noiembrie de un seism cu magnitudinea 7,3 care s-a soldat cu 620 de morţi şi peste 12.000 de răniţi în Iran, potrivit ultimului bilanţ. Seismul s-a soldat cu opt morţi în Irak.