Opoziţia din Venezuela, apel disperat către Europa: Să dea dovadă de fermitate faţă de Maduro

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 13-12-2017 20:16

Europa trebuie să fie fermă faţă de ''dictatura'' lui Nicolas Maduro, au pledat miercuri la Strasbourg opozanţii venezueleni Julio Borges şi Antonio Ledezma, în cadrul ceremoniei de primire a Premiului Saharov pentru ''libertate de gândire'', decernat de către Parlamentul European, relatează AFP, conform Agerpres.

''Cerem oficial ca o misiune a Parlamentului European'' să se deplaseze în Venezuela pentru a supraveghea viitorul scrutin prezidenţial, prevăzut pentru 2018, a explicat în faţa deputaţilor Julio Borges, preşedintele parlamentului venezuelean, aflat sub controlul opoziţiei, dar cu puteri pe care tabăra prezidenţială i le-a limitat foarte mult.

Maduro a afirmat că principalele partide de opoziţie vor fi excluse de la viitoarele alegeri prezidenţiale, din cauza boicotării de către ele a scrutinului municipal de duminică, pe care puterea chavistă l-a câştigat detaşat. Regimul lui Nicolas Maduro ''a sechestrat democraţia din ţara mea, a instaurat foametea, a distrus sistemul de sănătate, a expropriat mii de întreprinderi'', a enumerat, la Strasbourg, Borges, criticând ''un stat totalitar, o a doua Cubă''.

La rândul său, Antonio Ledezma, fost primar al capitalei venezuelene Caracas, a citit în faţa parlamentarilor europeni un mesaj al unui alt lider al opoziţiei, Leopoldo Lopez, aflat în arest la domiciliu din iulie: ''Cerem Europei ca ea să rămână fermă în angajamentul său, pentru a fi eliberaţi peste 300 de deţinuţi, dar şi 30 de milioane de venezueleni care nu se bucură acum de libertate''. Ledezma s-a deplasat la Strasbourg (estul Franţei) la o lună după ce a scăpat din arestul la domiciliul din Caracas. El s-a instalat de atunci în Spania.

Potrivit preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, care le-a înmânat premiul celor doi reprezentanţi ai opoziţiei, ''situaţia drepturilor omului se degradează de la o zi la alta'' în Venezuela. ''Vrem ca această ţară să revină la democraţie, să-şi recapete demnitatea şi libertatea'', a subliniat Tajani, un conservator liberal, dedicând premiul ''tuturor venezuelenilor din lume''.