Apel al familiei Chaplin pentru salvarea Cinema Museum din Londra

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 13-12-2017 23:36

Membri ai familiei Chaplin au făcut apel la "salvarea" Cinema Museum un fost centru de corecţie legat de copilăria legendarului actor al filmului mut şi care acum este ameninţat cu închiderea, relatează AFP, conform Agerpres.

Într-o petiţie online, muzeul precizează că este ameninţat să fie evacuat din "Lambeth Workhouse", o clădire din sudul capitalei britanice pe care o ocupă de 19 ani. Instituţia a explicat că a încercat fără succes să cumpere sediul la un preţ "echitabil", care i-ar fi fost promis de proprietarul său, SLAM - un organism public legat de Serviciul naţional de sănătate (NHS) - pentru a afla în cele din urmă că această clădire istorică va fi vândută la licitaţie.

"Contractul de închiriere al Cinema Museum expiră în martie 2018, ceea ce înseamnă că vom putea fi evacuaţi cu uşurinţă", menţionează instituţia în textul petiţiei, semnat de peste 21.000 de persoane, care fac apel la SLAM să colaboreze cu muzeul pentru a găsi o soluţie. "În calitate de urmaşi ai răposatului Sir Charles Chaplin, noi şi copiii noştri, am fost consternaţi să aflăm despre ameninţarea care planează asupra Cinema Museum", arată într-o scrisoare datată luni 11 decembrie, cinci membri ai familiei Chaplin, printre care şi fiica sa, Geraldine.

Această clădire, adaugă ei, "a jucat un mare rol în prima parte a vieţii tatălui nostru", născut la Londra la 16 aprilie 1889. "El, mama lui şi fratele lui vitreg, abandonaţi de tatăl lor, trăiau în apropiere (...) şi ajungeau adesea să-şi găsească aici adăpost", se mai menţionează în scrisoare. "Ultima sa vizită (...) datează din mai 1903. Pe atunci în vârstă de 14 ani, el a reuşit să-şi aducă aici mama - bunica noastră - care suferea de probleme mentale acute. Această experienţă dureroasă a contribuit mult la modelarea darului creator unic al tatălui nostru", mai menţionează în text membrii familiei Chaplin, care fac apel la "salvarea muzeului cinemaului".

Contactat de AFP, SLAM a subliniat că, în calitate de organism public, este de "datoria" lui să vândă clădirea astfel încât să-i "maximizeze" valoarea. Pe de altă parte, s-a declarat "favorabil şi unor oferte care ar sprijini" solicitarea muzeului.