VIDEO- Petre Daea a dat lovitura: a pus în mișcare marele program anunțat de Liviu Dragnea

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 14-12-2017 18:18

În campania electorală din 2016, Liviu Dragnea venea cu un proiect care a surprins pe toată lumea: valorificarea lânii de oaie. Acum, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că acest program este pornit și a fost deja bugetat în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018. De anul viitor, crescătorii de ovine vor primi un leu pe kilogramul de lână, dacă o valorifică, indiferent de locul în care fac acest lucru. Aceștia trebuie doar să prezinte actele doveditoare valorificării la Ministerul Agriculturii și primesc banii.

”În acest buget există și programul de susținere a lânii, dar sunt toate programele pe care le-a lansat președintele PSD, Liviu Dragnea, în campania electorală, toate programele care au fost prezentate în campania electorală, care au fost prezentate în Guvern și aprobate în plenul Parlamentului.

Știm foarte bine că în România lâna a fost neglijată până anul acesta. Peste 70% din cantitatea de lână existentă în România era sortită pierii și abandonului pentru că nu era o piață și pentru că nu era o piață și nu era stimulat crescătorul de ovine să valorifice acest produs, pentru că nu avea unde, așa că îi dădea foc. Noi am instituit acest program de acordare a unui leu subvenție pe kilogramul de lână, în condițiile în care se valorifică acest produs”, a declarat Petre Daea, pentru STIRIPESURSE.RO.

Daea a explicat că există 9 centre de colectare pentru lână, cu o capacitate de colectare de 17.000 de tone. În prezent, în program s-au înscrie 32.000 de crescători de oi.

”Lâna are mai multe direcții de valorificare, dar evident că acum nu se pot pune toate în aplicare pentru că în 27 de ani de abandon este de lucru pentru a pune întregul sistem în funcțiune, dar am început să muncim. În țara românească sunt în acest moment 9 depozite de lână. Capacitatea de stocare până la această dată este de 17.000 de tone de lână, dar muncim în continuare pentru ca aceste depozite să devină eficiente prin capacitatea lor de depozitare a lânii și să fie de ajutor celor care pornesc pe acest drum, în așa fel încât să le asigure o cifră de câștig pentru a putea continua activitatea.

Peste 32.000 de crescători de ovine s-au înscris în acest program. Așteptăm ca toți acești producători să aducă actele pentru a putea lua subvenția aceea de un leu pe kilogramul de lână, indiferent unde o valorifică. Impactul economic asupra României îl vom cuantifica la momentul potrivit”, a mai precizat Petre Daea.

Iată ce spunea Liviu Dragnea despre acest program:

“În programul nostru am discutat despre situaţia lânii. 75% din lâna din România se aruncă. În programul nostru este prevăzut pentru anul viitor să realizăm acele centre de colectare, dar am vrea să nu pierdem nici anul acesta lâna. Adică să-i încurajăm pe oieri să nu arunce lâna pe câmp sau să nu o ardă. Ministrul Agriculturii împreună cu ministrul Cercetării au început să se gândească la cum poate fi folosită lâna. Au realizat un material pentru izolare, deci care este mult mai bun decât vata minerală", a afirmat Dragnea.