Noile legi ale justiţiei aduc România într-un top ruşinos: Avertisment fără precedent din Statele Unite (presă)

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 22-12-2017 11:08

România a fost enumerată, alături de Ungaria, Bulgaria şi Polonia, printre ţările estice în care independenţa justiţiei este pusă în pericol, într-un editorial publicat în Financial Times. Editorul pentru Europa al ziarului, Tony Barber, este de părere că recentul conflict dintre Polonia şi Uniunea Europeană este o dovadă că tensiunile dintre ţările estice şi cele vestice ale UE sunt tot mai mari. "Dacă acest conflict nu va fi rezolvat cât mai curând, s-ar putea ca cea mai mare problemă a Uniunii Europene în 2018 să fie tensiunile care se acumulează constant între est şi vest", consideră jurnalistul.

Citește și: Udrea la shopping cu mama! Suma uriașă pe care a plătit-o pentru o haină

Barber subliniază că Bulgaria, Ungaria, România şi Polonia sunt ţările estice care subminează principiile democratice sau fac mult prea puţin pentru a combate corupţia şi a menţine independenţa justiţiei. De asemenea, cotele obligatorii de refugiaţi contribuie în opinia sa la conflictul dintre est şi vest, fiind o problemă sensibilă care vizează identitatea naţională, suveranitatea şi atitudinile publice faţă de Islam.

Citește și: Atenție! Guvernul a modificat o lege extrem de importantă – cum se va proceda de acum

Bugetul pentru perioada 2021-2027 ar putea fi un alt declanşator pentru dispute. Ţările estice sunt cele care primesc cea mai mare parte din ajutoarele regionale distribuite în cadrul bugetului pentru perioada 2014-2020, iar ţările vestice consideră că aceste ajutoare ar trebui oferite pe baza angajamentului la valorile europene. Cu toate acestea, prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că abia aşteaptă ca Polonia să nu mai depindă de fondurile europene, scrie Borner, conform news.ro.