Decizie INUMANĂ a lui Donald Trump: Vrea să separe copiii de părinți în cazul migranților

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 22-12-2017 23:07
Actualizat: 23-12-2017 00:19

Administraţia Donald Trump intenţionează să-i separe pe copiii migranţilor de părinţii lor atunci când familiile sunt arestate fără documente la sosirea în Statele Unite, într-un efort de descurajare a imigraţiei ilegale, au informat mai multe mass-media americane citând oficiali sub rezerva anonimatului, relatează AFP.

Ministerul Securităţii Interne din SUA (DHS) "a examinat schimbări de procedură, de politică, de reglementare" pentru a combate imigraţia ilegală şi anumite măsuri "au fost aprobate", a declarat fără alte detalii Tyler Houlton, purtătorul de cuvânt al DHS, pentru Washington Post.

Citește și: Carmen Iohannis, uimește, înainte de Crăciun: Ce gest a făcut Prima Doamnă a României

Mai mulţi oficiali ai DHS, serviciilor de imigraţie (ICE) şi de la Casa Albă au menţionat sub rezerva anonimatului pentru publicaţiile Washington Post şi New York Times (NYT) o propunere care ar viza familiile, scrie agerpres.ro.

În prezent, prezenţa minorilor limitează legal capacitatea serviciilor de imigraţie de a menţine familiile în centre de detenţie. Părinţii şi copiii lor sunt de obicei eliberaţi rapid după arestare cu obligaţia de a se prezenta apoi în faţa unui judecător.

Citește și: Inedit! Cine este elevul care a îngenuncheat la catafalcul Regelui Mihai și de ce a făcut asta

Propunerea menţionată de oficiali ar avea drept scop separarea părinţilor de copii pentru a-i putea menţine în detenţie, în timp ce copiii vor fi luaţi în grijă de serviciile sociale.

Ideea a fost deja evocată în martie de secretarul general al Casei Albe, John Kelly, pe atunci ministru al securităţii interne. "I-am trata bine pe aceşti copii în timp ce vom avea grijă de părinţii lor", a spus el pentru CNN.

Citește și: Mutare bombă în televiziune: Ce vedetă revine la Antena 1

Propunerea a declanşat un val de nemulţumiri şi a fost lăsată deoparte în condiţiile în care noua administraţie părea să-şi atingă obiectivele cu privire la o scădere record a intrărilor ilegale în Statele Unite în 2017. Cu toate acestea, numărul persoanelor arestate la frontieră au crescut din nou în luna noiembrie.