Circ în loc de scoală în sectorul 5

Autor: Cristina Lupu, PoliticScan
Publicat: 28-12-2017 11:28

Copia lui Vanghelie în sectorul 5

Nu mai miră, din păcate, pe nimeni, faptul că sectorul 5 este cel mai văduvit din punct de vedere al administrației locale, cel mai sărac în investiții, cel mai lipsit de infrastructură, cu cele mai puține parcuri, locuri de joacă pentru copii sau blocuri reabilitate.

Însă lovitura cea mare pare să fie constatarea făcută de mai mulți reprezentanți ai societății civile, și anume că transparența și competența erau la ele acasă în mandatele lui Marian Vanghelie, comparativ cu momentul prezent.

Deși Primarul din București cu cele mai puține reușite este aliat în Consiliul local cu fostul edil, se pare că lucrurile merg din ce în ce mai prost.

Studiind procesele verbale ale ședințelor de Consiliu, am constatat că principalele cheltuieli din bugetul local s-au făcut pe diverse chermeze. Un mizilic de 10 milioane, din banii cetățenilor, s-au dus, prin Centrul Cultural si de Tineret "Ștefan Iordache", pe pseudo proiecte, sub conducerea unei doamne celebre pentru înregistrările făcute la școala fiicei sale, cu câțiva ani în urmă. "Puțini bani", s-o fi gândit domnul primar, drept pentru care doamna a fost recent înlocuită cu reprezentantul vânzătorilor de trabucuri din România. Ce treabă are cultura cu tutungeria, nu știm. Însă dacă ne gândim cum numărul de directori din primărie a crescut de la 6, pe vremea lui Vanghelie, la aproape 30, pe vremea lui Florea, ne dăm seama că gestionarea resurselor umane nu este punctul forte al actualului edil.

Aceleași voci ONG-iste ne semnalează și betonarea Parcului Romniceanu, în vederea construirii unui patinoar. Un mizilic de vreun milion, care va fi gata, cel mai probabil, conform planului de investiții, în 2018. După obținerea autorizației de a construi în zonă protejată, probabil că ar fi gata prin martie, deci numai bun de folosit în lunile toride de vară. Bine că va fi la umbră, asta în speranța că nu vor fi tăiați și arborii seculari de lângă betoane.

Însă cel mai frumos proiect de final de an 2017 nu îl constituie nici patinoarul (sunt vreo 5, în total, fiecare la preț de creșă sau grădiniță), nici anveloparea (inexistentă) a blocurilor, nici contractul (tot inexistent) de salubritate, ci organizarea unui Floreanghelion, pe modelul Vanghelioanelor.

Cu diferența că, în loc să aducă bani la buget, din biletele vândute, azi vorbim de o paranghelie în aer liber, de aproape un milion de euro. Da, da, un milion de euro, cam cât construcția unei școli.

Cetățenii participanți la ședință, pentru a semnala problema ecologică a parcului, nu ne-au putut comunica poziția Primarului, dat fiind că acesta a lipsit. Ocupat probabil cu ultimele mici modificări de buget sau de organigramă, câte 10-15 din fiecare în numai un an de mandat.

Din motive care ne scapă, însă, în ședința extraordinară dinainte de Crăciun, proiectul de parteneriat al Centrului Cultural cu o asociație oarecare, pentru tocarea sumei aprobate deja cu o lună în urmă, a fost scos de pe ordinea de zi, la cererea PNL. Astfel încât, paradoxal, ședința convocată special tocmai pentru a aproba circul bulevardier s-a găsit fără obiect. Cum s-ar fi împăcat un proiect deja votat cu o nouă inițiativă, surprinzător având același scop, nu știm, că nu suntem juriști. Dar chiar și așa, ca nespecialiști, ni se pare că ceva e putred.

Cel puțin ciudată e și dinamica personalului, dacă luăm în calcul venirile și plecările de consilieri, directori, directorași și alți funcționari, toate în urma discuțiilor aprinse cu edilul. De la ce s-or fi certat nu știm, dar știm sigur că nu e semn bun. Mai ales pentru cetățenii care s-au săturat să meargă în alte sectoare ca în străinătate. Și care așteptau, pe bună dreptate, măsurile și rezultatele promise în campanie.