După polițistul-pedofil, un preot șochează și el: Cu ce l-a prins DNA

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 10-01-2018 16:26
Actualizat: 10-01-2018 16:27

Florin-Adrian Butum, preot paroh al parohiei Cincu din judeţul Braşov, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar privind obţinerea frauduloasă de fonduri europene.

Preotul este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene dintre care una în formă continuată (cinci acte materiale).

Citește și: Gabriela Cristea a făcut public TOTUL! De ce NU a fost prezentă AZI în emisiune

În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei, pentru complicitate, Gheorghe Tişcă şi Ioan Mămăligă, ultimul inspector de cadastru şi urbanism din cadrul Primăriei Cincu.

"În perioada 2011-2017, inculpatul Butum Florin Adrian (...) a pretins că parohia sa deţine şi utilizează o suprafaţă de teren de 11,51 ha care se afla, în realitate, în incinta poligonului militar Cincu. În perioada 2013-2017, alături de această suprafaţă, inculpatul a adăugat şi suprafaţa de teren de 9,33 ha, situată în acelaşi poligon militar, cu privire la care a declarat că o deţine şi utilizează. În plus, a pretins că el ar deţine şi oi cu care s-a obligat să păşuneze suprafeţele de teren respective", se arată în comunicat.

Citește și: Informații interesante! În ce este membru omul pe care Carmen Dan îl vrea șef la Poliția Română – cât de bogat e Alexandru Cătălin Ioniță

Conform aceleiaşi surse, pentru ambele suprafeţe şi pentru pretinsa activitate de păşunat s-a obţinut în mod nelegal sprijin financiar de la centrele locale APIA din Voila sau Făgăraş, în valoare de 126.267 de lei.

"Concret, a reieşit că suprafaţa de 20,84 ha de pajişti permanente (formată din suprafeţele de 11,51 ha şi 9,33 ha) nu a fost deţinută legal de Biserica Ortodoxă Română - Parohia Cincu, iar această aparenţă a fost creată cu ajutorul inculpatului Mămăligă Ioan din cadrul Primăriei Cincu, persoana responsabilă cu întocmirea adeverinţelor necesare pentru APIA", precizează DNA.

Citește și: O lovitură de proporții, dată de Sebastian Ghiță, pe final de an! Cum s-ar fi „ÎNTORS” în România

În declaraţiile depuse la APIA în perioada 2013-2017, preotul paroh a declarat în mod nereal că utilizează pentru păşunat suprafeţele de teren aflate în incinta poligonului militar de la Cincu şi că deţine peste 100 de oi.

"Astfel, deşi nici el şi nici parohia Cincu nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege pentru a obţine finanţare din fonduri europene, în sensul că nu erau utilizatori legali ai suprafeţelor de teren, iar Butum Florin Adrian nu era deţinător legal de ovine, au obţinut pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 107.626,4 lei", se mai menţionează în comunicat.

Citește și: Aparatul de propogandă al Rusiei lansează OFENSIVA, după o emisiune a lui Rareș Bogdan

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri şi sume de bani deţinute de inculpaţi, iar dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Braşov.