George Ciamba: România nu este doar un beneficiar, ci şi un contributor semnificativ la eforturile aliate

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 09-01-2018 21:18

România nu este doar un beneficiar, ci şi un contributor semnificativ la eforturile şi acţiunile Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, a declarat, marţi, secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, la dezbaterea cu tema "Provocări de securitate în regiunea Mării Negre". Evenimentul a fost organizat de New Strategy Center şi Center for American Seapower (Hudson Institute, Washington), iar dezbaterea a prilejuit un schimb de opinii privind evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre şi modalităţile prin care cooperarea strategică româno-americană poate contribui la edificarea unei regiuni mai sigure, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis Agerpres.

Secretarul de stat George Ciamba s-a referit în intervenţia sa la evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre, în special în peninsula Crimeea, la consolidarea prezenţei militare ruse de-a lungul frontierei cu NATO, precum şi la escaladarea tensiunilor în estul Ucrainei. În acest context, el a subliniat importanţa implementării depline a deciziilor privind consolidarea posturii de apărare şi descurajare aliate, cât şi a rolului NATO în proiectarea stabilităţii dincolo de graniţele aliate. "Cooperarea dintre România şi SUA în ceea ce priveşte securitatea în regiunea Mării Negre reprezintă o dezvoltare naturală a intereselor comune ale celor două ţări", a apreciat George Ciamba.

Secretarul de stat a arătat că ţara noastră "nu este doar un beneficiar, ci şi un contributor semnificativ la eforturile şi acţiunile aliate", de promovare a securităţii şi stabilităţii. În context, el a evidenţiat faptul că România a alocat 2% din PIB pentru Apărare, conform angajamentului asumat la Summit-ul NATO din Ţara Galilor, în 2014. "România va continua să-şi îndeplinească responsabilităţile care îi revin", a precizat oficialul român, potrivit MAE.

De asemenea, secretarul de stat a subliniat importanţa sprijinirii statelor partenere ale NATO în eforturile acestora de consolidare a propriilor capacităţi de apărare, precum şi în procesul de instruire şi pregătire a forţelor, apreciind oportună extinderea programelor aliate de sprijin destinate Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova.