Încă o LOVITURĂ pentru palestinieni: Donald Trump nu a glumit și a oprit finanțarea

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 17-01-2018 16:56

Statele Unite au trimis 60 de milioane de dolari agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), pentru ca aceasta să poată continua să opereze, dar au reţinut plata altor 65 de milioane, a declarat marţi un oficial al Departamentului de Stat, citat de AFP.

"Trebuie revăzute în profunzime maniera în care funcţionează şi finanţarea UNRWA", a apreciat acest responsabil, cerând altor state să contribuie mai mult, scrie agerpres.ro.

Citește și: Angajații unei mari companii din România amenință cu greva! Motivul este unul extrem de serios

Statele Unite au adresat marţi o scrisoare acestei agenţii confirmând o parte din contribuţia lor voluntară, presupusă a se ridica la un total de 125 milioane de dolari.

"Fără aceşti bani", destinaţi în special pentru plata salariilor în şcoli şi sistemul de sănătate din Iordania, Cisiordania şi Fâşia Gaza, "operaţiunile UNRWA erau ameninţate", a explicat oficialul Departamentului american de Stat.

Citește și: Demisie de răsunet în CNA! Care este motivul

Cu toate acestea, mai mult de jumătate din fondurile totale, adică 65 milioane de dolari, "vor fi reţinute" până la noi ordine, a adăugat acesta.

El a reamintit că Statele Unite sunt "de decenii" cel mai mare donator al acestei agenţii, a cărei finanţare a provenit în ultimii ani în procent de 30% de la Washington.

Citește și: Lovitură neașteptată! Ce funcție ar viza în viitor Klaus Iohannis! Nu cea de președinte al României

"Ca şi în cazul Organizaţiei Naţiunilor Unite în general, nu trebuie cerut Statelor Unite să contribuie de o manieră disproporţionată", a insistat oficialul american, "este timpul unei schimbări".

După ce a decis în decembrie să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, provocând dezaprobarea comunităţii internaţionale şi mânia palestinienilor, preşedintele Donald Trump a ameninţat la începutul lui ianuarie cu tăierea ajutorului financiar american pentru aceştia din urmă dacă vor refuza să discute cu Washingtonul o soluţie paşnică a conflictului.

Citește și: Problema mare pentru Halep la Australian Open! Ce s-a întâmplat

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a exprimat marţi, înainte de anunţul deciziei americane privind UNRWA, "marea îngrijorare", apreciind că sfârşitul finanţării americane ar provoca "o problemă foarte foarte importantă".

"UNRWA nu este o instituţie palestiniană", ci "o instituţie a ONU" şi "furnizează servicii vitale" refugiaţilor, a subliniat el, cerând Washingtonului să-şi confirme contribuţia.

Citește și: Alertă! Pește cu otravă în magazine – nu există antidot!

Statele Unite ajută palestinienii la nivel bilateral cu 319 milioane de dolari (cifră din 2016), prin intermediul agenţiei lor de dezvoltare USAID. La aceasta s-au adăugat 304 milioane de dolari ca asistenţă acordată de Washington programelor ONU din teritoriile palestiniene.