Serge Sarksian spune că ambasadorul armean la Londra este cel mai bun candidat la prezidenţialele din martie

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 19-01-2018 23:23

Preşedintele armean Serge Sarksian l-a propus vineri pe ambasadorul Armeniei la Londra, Armen Sarkisian, drept posibil succesor al său în contextul desfăşurării în martie a alegerilor prezidenţiale, transmite Reuters. Funcţia de preşedinte al Armeniei va pierde după scrutinul din martie multe dintre actualele atribuţii ca urmare a amendamentelor adoptate în referendumul din 2015, prim-ministrul şi parlamentul urmând să preia responsabilităţi şi influenţă sporite în fosta republică sovietică, anunţă Agerpres.

Şeful statului armean, care îşi va încheia al doilea mandat, l-a nominalizat pe Armen Sarkisian (64 de ani), care a fost şi prim-ministru, să candideze pentru funcţia de preşedinte în alegerile generale prevăzute pentru data de 2 martie. ''Ţinând cont de competenţele şi calificările dumneavoastră, eu le-am propus colegilor mei să fiţi de acord să candidaţi pentru preşedinţie din partea forţei noastre politice (Partidul Republican, de guvernământ)'', i-a transmis actualul preşedinte armean lui Armen Sarkisian într-o întâlnire televizată.

Sarkisian a răspuns că este onorat de această propunere şi că va lua o decizie după ce va avea consultări cu alţi politicieni şi cu opinia publică. Liderii opoziţiei armene l-au acuzat pe Serge Sarksian că prin această mişcare politică încearcă de fapt să obţină postul de prim-ministru pentru a conduce ţara şi după ce funcţia de preşedinte va avea un rol mai mult simbolic. Actualul preşedinte a respins însă aceste acuzaţii şi a afirmat că nu are asemenea intenţii.

Conform noilor amendamente constituţionale, preşedintele Armeniei va fi ales cu votul a cel puţin 75% dintre membrii parlamentului de la Erevan, pentru un singur mandat de şapte ani. Partidul Republican a câştigat alegerile parlamentare din aprilie anul trecut cu 49% din voturi, în timp ce formaţiunea de opoziţie Alianţa Tsarukian a obţinut doar 27% din sufragii.