Liviu Pop anunţă că noua lege a educaţiei trebuie să aibă cel mult 100 de articole

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 19-01-2018 23:47

Ministrul Liviu Pop consideră că noua lege a educaţiei ar trebuie să aibă cel mult 100 de articole, acum având 365, iar ceea ce reprezintă legislaţie secundară să fie adoptat prin Hotărâre de Guvern sau prin ordin de ministru, în prezent un articol din legea Educaţiei putând fi modificat doar printr-o lege adoptată de Parlament sau prin Ordonanţă de Urgenţă. Pop susţine că jumătate din legea educaţiei s-a modificat în ultimii şase ani.

Ministrul Educaţiei a fost prezent vineri la Constanţa, unde a participat la o întâlnire cu inspectori şcolari generali din mai multe judeţe, cu manageri ai unităţilor şcolare şi cadre didactice, el spunând într-o conferinţă de presă că le-a transmis celor prezenţi să vină cu propuneri legate de noua lege a educaţiei. “I-am rugat să vină cu propuneri vizavi de noua lege a educaţiei naţionale, acel proiect de lege pe care în septembrie vrem să-l înaintăm Parlamentului României, o lege pe care Academia Română s-a angajat că o concepe alături de Administraţia Prezidenţială, Ministerul Educaţiei şi toate celelalte entităţi”, a spus ministrul.

El consideră legea trebuie să aibă cel mult 100 de articole, faţă de 365 câte sunt în prezent şi că tot ceea ce este legislaţie secundară să fie adoptat prin Hotărâre de Guvern sau ordin de ministru. “Avem astăzi 365 de articole din legea Educaţiei Naţionale şi vreo 1.500 de alineate. Dacă vrem să modificăm un articol din legea educaţiei că vedem că nu e bun, trebuie să facem sau lege în Parlament sau Ordonanţă de Urgenţă. Dacă vine un ministru şi spune că nu mai avem nevoie de calificative la nivelul primar, dau un exemplu, e nevoie de proiect de lege. (...) Dacă vrem să nu mai dăm note la educaţie fizică, doar admis sau respins, trebuie să venim cu lege în Parlament, pentru că scrie în legea Educaţiei. Adică să fie o lege care să aibă cel mult 100 de articole şi în care tot ceea ce este legislaţie secundară să fie adoptat la nivel de hotărâre de Guvern sau prin ordin de ministru”, a precizat Liviu Pop.

El spune că jumătate din legea Educaţiei s-a modificat în ultimii şase ani.

“E prea detaliată, s-a modificat jumătate din ea în şase ani de zile. Jumătate din legea educaţiei naţionale s-a modificat în şase ani, ce să mai înţeleagă copilul ?” , a mai spus ministrul, conform news.ro.