Mahmoud Abbas le cere ţărilor membre ale UE să recunoască 'rapid' Palestina ca stat independent

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 22-01-2018 18:12

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a lansat luni un apel către cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene, îndemnându-le să recunoască 'rapid' Palestina ca stat independent, apreciind că aceasta nu vine în 'contradicţie' cu 'reluarea negocierilor' de pace cu Israelul, relatează AFP. 'Noi considerăm într-adevăr Uniunea Europeană drept un adevărat partener şi prieten şi din acest motiv cerem ţărilor membre să recunoască rapid statul Palestina', a declarat Abbas, care a venit la Bruxelles să caute sprijin din partea europenilor după ce preşedintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, conform Agerpres.

'Nu există nicio contradicţie între recunoaştere şi reluarea negocierilor', a insistat el, în contextul în care nouă ţări ale UE au recunoscut statul palestinian în trecut, un demers pe care UE nu-l are în vedere pe ansamblu în acest stadiu.

'Aceasta ar încuraja poporul palestinian să continue să spere în pace' şi să 'deschidă uşa păcii', a îndemnat Mahmoud Abbas. 'Suntem hotărâţi să continuăm negocierile, deoarece noi credem că acesta este singurul mod de a avansa pentru a găsi o soluţie negociată şi a face pace cu Israelul', a asigurat Abbas.

Dintre cele 28 de ţări membre ale UE, Suedia a recunoscut oficial statul palestinian în 2014, notează AFP. Alte opt ţări au făcut acelaşi lucru înainte de intrarea lor în UE: Malta şi Cipru, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România, Republica Cehă şi Slovacia, respectiv fosta Cehoslovacie. Ţările est-europene au recunoscut statul palestinian înaintea căderii blocului comunist.

Ministrul de externe al Sloveniei, Karl Erjavec, a pledat luni pentru o recunoaştere de către ţara sa a statului palestinian, chiar şi fără o poziţie comună a UE. 'Cred că este momentul potrivit pentru a sprijini Palestina. Dacă Slovenia doreşte să arate că are o politică externă independentă, acum este momentul potrivit', a declarat el cotidianului sloven Delo, citat de agenţia EFE.

Liderul ANP a criticat de asemenea îngheţarea de către SUA a unei părţi a finanţării lor către Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), apreciind acest pas drept echivalentul unei 'abandonări a refugiaţilor palestinieni' sau al 'apelului la a părăsi' teritoriile palestiniene.

Primindu-l pe Abbas, care urmează să participe la un dineu cu miniştrii de externe din UE, Înaltul reprezentant pentru afaceri europene Federica Mogherini a reiterat 'angajamentul ferm al UE faţă de soluţia cu două state' (israelian şi palestinian) a conflictului, 'cu Ierusalimul drept capitală a ambelor (state)'.

'Nu este momentul pentru dezangajare', a ţinut să evidenţieze Mogherini, în condiţiile în care conducerea palestiniană refuză să consideră SUA drept mediator 'legitim', iar Mahmoud Abbas a acuzat Israelul că a 'pus capăt' acordurilor de pace de la Oslo (1993), destinate să conducă la reglementare negociată a conflictului israeliano-palestinian.

'Dimpotrivă, noi credem că palestinienii şi Israelul ar trebui mai mult ca oricând să-şi manifeste voinţa de a se angaja' în tratative, a insistat ea.