Studiu: Africanizarea Europei este inevitabilă

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 05-02-2018 00:21

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă un studiu realizat de universitarul american Stephen Smith referitor la imigraţia africană în Europa și perspectivele sale viitoare.

RFI:

Săptămîna aceasta apare în librăriile franceze o carte care provoacă deja reacţii, ba chiar "deranjează" după cum scrie revista Le Point". Este vorba despre un studiu legat de imigraţia africană în Europa, studiu realizat de universitarul american Stephen Smith. El contrazice unele teorii, cum ar fi aceea că ajutoarele în materie de dezvoltare acordate Africii ar putea frâna “exodul spre Europa”.
Stephen Smith face parte dintre acei specialişti care se bazează pe cifre, pe statistici şi mai ales pe o disciplină care provoacă alergie în anumite medii, este vorba de demografie. Numai că demografia este “implacabilă”, spune el, şi pune în faţă două tablouri. Pe de o parte Europa care are 510 milioane de locuitori, o populaţie pe cale de îmbătrînire şi o rată a natalităţii extrem de mică. Pe de altă parte Africa, numărînd un miliard două sute cincizeci de milioane de locuitori, cu o populaţie tînără şi cu o rată a natalităţii extrem de mare.
Universitarul american consideră că tineretul african nu are decît un singur orizont, o singură dorinţă: să ajungă în Europa. De unde şi titlul cărţii sale, apărută la Editura Grasset, "La ruée vers l’Europe". Titlu pe care îl putem traduce prin "Exodul spre Europa", sau "Goana spre Europa" (prin parafrazarea expresiei “goana după aur”). 80 la sută dintre africani sunt oameni tineri avînd sub 26 de ani. 40 la sută dintre africani sunt copii avînd sub 15 ani. Niciodată în istoria omenirii pe un continent nu s-au aflat tineri în număr atît de mare. Ori, aceşti oameni, spune Stephen Smith, vor pleca în căutarea libertăţii, a unei vieţi mai bune şi pentru a scăpa desemenea de autoritatea bătrînilor. De altfel ei sunt îndemnaţi să plece chiar de familiile lor în speranţa că odată instalaţi în Europa vor putea trimite ajutoare celor rămaşi acasă.
Iată alte cifre prospective evocate de autorul cărţii. In 2050, spune el, Europa va avea 450 de milioane de locuitori iar Africa două miliarde şi jumătate. Din punctul său de vedere "africanizarea" Europei este inevitabilă, indiferent dacă ţările bogate şi puternic industrialitate vor investi sau nu în programme de dezvoltare în Africa. În prezent, Europa numără cam 9 milioane de africani. In viitorii 30 de ani Europa va număra între 150 de milioane şi 200 de milioane de afro-europeni. Rata natalităţii din zona subsahariană este atît de mare încît, practic, pînă în 2100, din patru copii care se nasc pe planetă trei vor fi originari din Africa. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Vineri, România, prin Ministerul Finanţelor, a împru­mutat 2 miliarde de euro de pe pieţele financiare internaţionale - 750 de milioane de euro pe 12 ani, pentru care trebuie să plătească o dobândă de 2,5% pe an, şi 1,25 miliarde de euro pe 20 de ani, pentru care trebuie să plătească o dobândă de 3,375% pe an.
Ca să vă faceţi o idee ce înseamnă 2 miliarde de euro, gândiţi-vă că atât a costat Casa Poporului, obiectiv realizat în 10 ani.
Nu este nimic rău că România se  împrumută pe pieţele financiare internaţionale, pentru că aşa fac toate ţările dezvoltate. Chinezii, japonezii şi belgienii sunt cei mai mari creditori ai americanilor.
România trebuie să fie tot timpul cu împrumuturi pe pieţele financiare pentru a-şi dezvolta economia, pentru a vedea cum este privită de investitori, pentru a avea deschisă uşa bancherilor lumii tot timpul, dar şi pentru a deschide uşa companiilor private din România care au nevoie de finanţare externă.
Acest împrumut luat la începutul lui 2018 nu reprezintă o excepţie, ci face parte din procesul de refinanţare a datoriei statului din acest an, proces care depăşeşte vreo 12  miliarde de euro în lei şi valută.
Problema intervine atunci când aceşti bani, plătiţi scump, ajung să fie folosiţi pentru plăţile curente, începând de la plata creşterilor salariale şi de pensii, până la achiziţiile la suprapreţ de consumabile şi servicii.
Furia oamenilor este că nu văd în faţa ochilor nimic palpabil, care să poată fi dat ca exemplu pozitiv: am luat un miliard de euro sau 10 miliarde de euro pentru a face o autostradă care să traverseze munţii, de exemplu; am luat un miliard de euro pentru a face o sală de concerte în Bucureşti.
Nici nu mai contează cât costă construcţia, important este că s-a făcut ceva cu banii.
Dacă dăm timpul înapoi, acum 40-50 de ani România, prin guvernele comuniste, a luat bani de la băncile internaţionale pentru a realiza electrificarea şi industrializarea economiei. (Mai multe detalii AICI)

Romania Libera:

JPMorgan, Bank of America şi Citigroup interzic achiziţiile de bitcoin şi alte monede virtuale cu cardurile lor de credit, iar JPMorgan a pus în vigoare măsura sâmbătă, pentru că, banca nu vrea să suporte riscurile asociate cu tranzacţiile respective.
Bank of America a început de vineri să refuze tranzacţile cu cardurile băncii pe platformele de tranzacţionare a monedelor virtuale. Măsura se aplică tuturor cardurilor de credit personale şi de afaceri ale clienţilor, dar nu şi cardurilor de debit, a explicat purtătorul de cuvânt al băncii, Betty Riess.
Vineri seara, şi Citigroup a anunţat că va opri toate achiziţiile de monede virtuale efectuate cu cardurile de credit ale băncii.
”Vom continua să ne revizuit politică în funcţie de evoluţia pieţei”, a spus purtătorul de cuvânt al Citigroup, Jennifer Bombardier.
Achiziţiile de monede virtuale pot crea mari probleme băncilor, dacă clienţii  fac plasamente nerentabile şi nu mai pot să îşi plătească datoriile. Există şi riscul ca hoţii să folosească carduri furate sau bazate pe identităţi furate pentru a cumpăra monede virtuale.
În plus, autorităţile de reglementare cer băncilor să monitorizeze tranzacţiile clienţilor pentru a preveni spălarea de bani, ceea ce nu este uşor dacă dolarii sunt convertiţi în monede virtuale.
Bitcoin a pierdut jumătate din valoare, începând din 18 decembrie, coborând vineri sub nivelul de 8.000 de dolari, pentru prima oară din luna noiembrie. (Mai multe detalii AICI)

Libertatea:

Establishment-ul politic de la Washington a explodat: Donald Trump a aprobat desecretizarea unui memorandum al republicanilor, care ar arăta că FBI, dar și Departamentul de Justiție, i-au favorizat în 2016 pe democrați, în dauna candidaturii lui, ”inventând” presupuse ingerințe rusești pe lângă echipa de campanie republicană.
Trump îi distruge pe democrați cu armele lor
Practic, Trump intenționează să schimbe complet pe invers perspectiva indusă de presa partizană democraților – care l-a pictat drept o marionetă a lui Vladimir Putin – cu o versiune care ar demonstra cum au stat lucrurile cu adevărat. Președintele republican al ”Comisiei de Informații din Camera Reprezentanților”, Devin Nunes, a trecut peste opoziția membrilor democrați din Comisie, și a trimis către Congres un ”Memorandum” devastator. Donald Trump a permis declasificarea lui.
Spionul Steele cel ostil lui Trump ar fi fost plătit de democrați, iar FBI a mușcat  momeala
În sinteză, documentul arată că declanșarea investigației FBI asupra apropiaților lui Trump, în plină campanie prezidențială, a pornit de la o ”făcătură” fabricată în interiorul FBI, pe  partizanat politic democrat. Astfel, punerea sub ascultare a consilierului Carter Page, de către FBI, cu concursul Departamentului Justiţiei, cu începere din octombrie 2016, a pornit de la informații aduse de un fost spion britanic, Christopher Steele. Acesta a fost angajat de un cabinet american plătit, la rândul său, de campania lui Hillary Clinton. Prin urmare, republicanii acuză FBI că nu a adus la cunoştinţă  judecătorilor, care au autorizat punerea sub ascultare, că echipa de campanie a democraților a finanțat un dosar anti-Trump, și că Steele îi era ostil lui Trump, fiind plătit de tabăra politică adversă. (Mai multe detalii AICI)