Klaus Iohannis le-a cerut, senatorii au votat: Vizați sunt cei mai deștepți dintre români

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 05-02-2018 23:10

Senatorii au adoptat, luni, legea pentru completarea actului normativ privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, care vizează stabilirea aceleiaşi vârste standard de pensionare pentru personalul din acest sector la împlinirea vârstei de 65 de ani, precum şi a posibilităţii ca, la cerere, femeile care lucrează în domeniu să se poată pensiona anticipat.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis în martie anul trecut Parlamentului spre reexaminare actul normativ pentru completarea Legii nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, argumentând că acesta se îndepărtează de la politica de pensionare promovată de statul român. Iohannis amintea că legea respectivă introduce în Legea nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare un nou articol prin care vârsta de pensionare pentru personalul de cercetare-dezvoltare este stabilită la 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, scrie agerpres.ro.

Citește și: Analiză LA SÂNGE a ministrului Olguța Vasilescu! Cum i-a ajutat pe pensionari – Adevărul despre Legea pensiilor

Membrii Comisiei pentru învăţământ de la Senat au hotărât, cu unanimitate de voturi, admiterea cererii de reexaminare formulată de preşedintele României şi adoptarea legii cu amendamente.

De asemenea, poziţia Guvernului a fost de susţinere a a raportului Comisiei de specialitate, deoarece "această modificare nu îngrădeşte posibilitatea ca, la cerere, personalul de cercetare-dezvoltare să se poată pensiona conform prevederilor prevăzute în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare".

Citește și: O nouă ORDONANȚĂ de URGENȚĂ a Guvernului Dăncilă! Cine beneficiază de ea

La dezbateri, senatorul liberal Leon Dănăilă a menţionat că un cercetător foarte bun nu trebuie pensionat la vârsta de 65 de ani sau la o vârstă standard.

"Aş aminti că în Japonia, de curând, a fost dat publicităţii cazul unui cercetător care este menţinut în activitate la vârsta de 103 ani, astfel încât el a rescris 170 de cărţi şi face cercetare în continuare. Astfel încât să avem şi noi în vedere acest punct - că cercetătorii care sunt foarte buni şi care doresc să continue activitatea în acest domeniu - fiindcă cercetătorii sunt foarte puţini - să fie menţinuţi în activitate, să aibă posibilitatea, dacă ei o cer", le-a spus Dănăilă senatorilor.

Citește și: Și-ar dori-o mulți români! Ce pensie încasează fostul președinte Emil Constantinescu

Senatorul USR, Mihai Goţiu, a arătat că partidul său va vota împotriva acestei modificări a Legii 319/3003 privind statutul personalului de cercetare-dezvoltare, ca urmare a cererii de reexaminare formulată de preşedintele României.

"USR va vota împotriva acestei modificări. Motivul de fond este legat de amendamentul de care spuneam: 'personalul de cercetare-dezvoltare poate continua activitatea după împlinirea vârstei legale de pensionare, cu aprobarea Consiliului ştiinţific, după o metodologie care va cuprinde criterii de performanţă profesională'. Din păcate, în România stabilirea acestor metodologii şi criterii este foarte laxă", a precizat Goţiu.

Citește și: Lovitură USTURĂTOARE pentru Antene! Ce vedetă dă în judecată trustul Intact și ce daune cere – Sumele cresc de la o zi la alta

Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.