Atenţionare de călătorie din partea MAE: Stare de urgenţă în Maldive

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 06-02-2018 18:38

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Maldive că, din cauza escaladării situaţiei politice, autorităţile locale au decretat stare de urgenţă, pentru 15 zile, cu efecte precum limitarea anumitor drepturi şi servicii, care se vor manifesta cu preponderenţă în capitala Male.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis marţi Agerpres, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Republica India: +911126141663 , apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la New Delhi: +918130303444.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://newdelhi.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (disponibilă gratuit în "App Store" şi "Google Play"), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".

Guvernul din Maldive a avertizat că va ordona forţelor de securitate să împiedice orice încercare a Curţii Supreme sau a opoziţiei de a-l destitui pe preşedintele Abdulla Yameen, care refuză eliberarea deţinuţilor politici. Avertismentul de duminică al guvernului de la Male vine după ce joi Curtea Supremă a ţării a luat decizia surpriză de a anula condamnările a nouă deţinuţi politici de rang înalt, au relatat, duminică, AFP şi Reuters.

Ministrul Justiţiei, procurorul general Mohamed Anil, a declarat duminică presei că există informaţii conform cărora Curtea Supremă "ar putea cere punerea sub acuzare sau destituirea preşedintelui" şi a subliniat că acest lucru poate duce la o "criză de securitate naţională".