Atac dur al Israelului la adresa Turciei: Sprijină activităţile Hamas de spălare de bani

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 13-02-2018 00:14

Autorităţile israeliene au acuzat Turcia că ar ascunde şi încuraja activităţile de spălare a banilor desfăşurate de către gruparea militantă palestiniană Hamas, relatează dpa. Acuzaţia ar putea spori tensiunile în relaţia deja încordată între Israel şi Turcia, notează sursa citată, conform Agerpres.

Într-un comunicat publicat luni, serviciul israelian de securitate internă Shin Bet a afirmat că oficialii turci 'au închis ochii şi - ocazional - au încurajat' încercările Hamas de a transfera bani din Turcia către Cisiordania.

Hamas, care controlează Fâşia Gaza, este considerată o organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană. Potrivit Shin Bet, Hamas a trimis milioane de dolari în Fâşia Gaza din Turcia.

Shin Bet nu a oferit alte detalii în legătură cu presupusele activităţi de spălare a banilor şi sprijin militar. Turcia contribuie de asemenea la capacităţile militare ale Hamas prin intermediul companiei Sadat, care a fost înfiinţată 'la cererea lui Adnan Basha, un consilier apropiat de oficiali din administraţia turcă'.

Israelul i-a arestat pe cetăţeanul turc Cemil Tekeli şi un alt cetăţean arab din Israel în legătură cu această investigaţie. Tekeli a fost expulzat în Turcia şi neagă acuzaţiile formulate împotriva sa. În 2016, Israelul şi Turcia şi-au reluat relaţiile oficiale la şase ani după un incident care a provocat o ruptură între Ankara şi Tel Aviv. Relaţiile dintre cele două state s-au tensionat în 2010, când trupele speciale israeliene au întreprins un raid care a vizat o flotilă umanitară ce se îndrepta către Fâşia Gaza, la acel moment aflată sub blocadă. Zece cetăţeni turci au murit în timpul acestui incident, pe nava Mavi Marmara.