Franţa ia atitudine: Execuţiile în masă contra minorităţii rohingya pot constitui crime împotriva umanităţii

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 13-02-2018 19:43

Ambasadorul francez la ONU, Francois Delattre, a declarat marţi în Consiliul de Securitate al ONU că execuţiile în masă contra minorităţii musulmane rohingya din Myanmar relatate de Reuters 'ar putea constitui crime împotriva umanităţii' şi a cerut eliberarea a doi jurnalişti Reuters reţinuţi în ţara din sud-estul Asiei. Jurnaliştii Reuters Wa Lone şi Kyaw Soe Oo, care execută o pedeapsă de 14 ani de închisoare, au fost arestaţi în decembrie 2017 în conformitate cu legea privind secretele oficiale din Myanmar, pentru presupusă deţinere de documente referitoare la statul Rakhine din nord-vestul ţării, regiune părăsită de circa 688.000 de etnici rohingya în urma unei campanii brutale de reprimare lansate de armată în august anul trecut, conform Agerpres.

Cei doi jurnalişti susţin că au primit respectivele documente cu puţin timp înainte de a fi arestaţi şi că nu le-au citit niciodată.

În luna septembrie, forţele de securitate guvernamentale birmane şi localnici de religie budistă au ucis zece bărbaţi, care au fost aruncaţi apoi în gropi comune, în satul Inn Dinn din nord-vestul ţării, arată mărturiile făcute pentru Reuters de săteni şi membri ai personalului de securitate.

Lidera de facto din Myanmar, Aung San Suu Kyi, a fost criticată în legătură cu tratamentul la care sunt supuşi membrii comunităţii rohingya, ONU şi SUA subliniind că numeroasele probe privind incendieri, violuri, torturi şi crime arată că este vorba despre epurare etnică.