Boris Johnson, avertisment pentru Marea Britanie: Să se bucure de libertăţile economice pe care le poate aduce Brexitul

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 14-02-2018 21:42

Ministrul de externe britanic Boris Jonhson a avertizat, într-un discurs rostit miercuri la Londra, că ar fi o "nebunie" ca ţara sa să accepte un acord asupra ieşirii din Uniunea Europeană care să nu-i permită să se bucure de "libertăţile economice" pe care le presupune acest pas, relatează Press Association. Potrivit lui Jonhson, Marea Britanie nu trebuie să depindă de normele unui bloc ce reprezintă doar 6% din populaţia lumii, conform Agerpres.

Plecând din UE, britanicii vor putea "dacă vor dori, să-şi pescuiască propriul peşte, să interzică traficul de animale vii şi plăţile către unii din cei mai bogaţi proprietari de terenuri din Marea Britanie". Mai mult, vor fi liberi să taie TVA-ul la combustibil, "să simplifice planificarea şi să accelereze achiziţiile publice".

Problema, a punctat el, este "cine ia deciziile" şi "poate avea sens" ca britanicii să rămână aliniaţi standardelor UE în privinţa unor produse, dar angajamentul la acest capitol nu trebuie consemnat într-un acord cu Bruxellesul privind Brexit.

"Nu cred că trebuie neapărat să ne angajăm, în cadrul unui tratat, să rămânem pentru totdeauna blocaţi într-o congruenţă permanentă cu UE", a spus Johnson.

Avantajele economice ale apartenenţei la UE "nu sunt atât de evidente sau incontestabile cum se spune uneori", a mai menţionat şeful diplomaţiei britanice, într-un mesaj adresat celor preocupaţi de impactul Brexitului în plan comercial şi al abandonării uniunii vamale şi pieţei unice.

El a respins totodată argumentele în favoarea organizării unui al doilea referendum cu privire la Brexit, avertizând că o tentativă de a împiedica Brexitul ar fi o "greşeală dezastruoasă".

Ministrul britanic de externe a insistat că ieşirea din UE nu va spori izolarea ţării sale, care va rămâne un "magnet" pentru imigranţii bine pregătiţi. Pe de altă parte, el a subliniat necesitatea de a putea controla graniţele, notând că britanicii "trebuie să-şi pună o serie de întrebări dureroase despre impactul a 20 de ani de imigraţie necontrolată (care a adus) lucrători slab calificaţi şi prost plătiţi".

Discursul lui Boris Johnson a fost primul dintr-o serie de şase alocuţiuni ale celor mai importanţi reprezentanţi ai guvernului menite să prezinte "foaia de parcurs" pentru ieşirea Marii Britanii din UE. Mai sunt aşteptate, între altele, în următoarele săptămâni discursuri ale premierului Theresa May, ministrului pentru Brexit David Davis şi ministrului pentru comerţ internaţional Liam Fox.