Deputata PSD, Cristina Burciu, îi cere lui Tudorel Toader soluţii pentru deficitul de magistraţi

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 15-02-2018 19:19

Parlamentarul PSD Cluj Cristina Burciu declară, într-un comunicat transmis joi AGERPRES, că bunul mers al Justiţiei din România este direct proporţional şi cu acoperirea necesarului de posturi existent în prezent în sistem, ea adăugând că a solicitat soluţii în acest sens ministrului Tudorel Toader.

Potrivit unui comunicat transmis joi Agerpres, în acest sens, deputatul PSD s-a adresat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în cadrul unei interpelări parlamentare referitoare la deficitul de magistraţi.

"România se confruntă în prezent cu un deficit de câteva sute de posturi de procurori, iar acest vid de personal persistă de ani buni. În organigramele anumitor Parchete de pe lângă judecătoriile sau tribunalele unor judeţe sunt vacante numeroase posturi, unele astfel de instituţii funcţionând doar cu unul sau doi procurori", a arătat Cristina Burciu, în demersul său oficial înaintat conducerii Ministerului Justiţiei.

În finalul documentului, deputatul turdean a solicitat ministrului de resort să-i răspundă ce strategie are în vedere pentru a rezolva criza de personal la nivel naţional şi care este situaţia exactă la nivel naţional, precum şi în judeţul Cluj, a posturilor vacante din cadrul parchetelor.

"Calitatea actului de justiţie este indisolubil legată şi de resursa umană existentă. Când un magistrat are un volum de muncă mult mai mare decât cel normal, atunci există riscul unor erori, generate pur şi simplu de lipsa timpului necesar pentru parcurgerea dosarelor. CSM a recunoscut deficitul de magistraţi din sistem şi îmi exprim încrederea că instituţiile abilitate vor reuşi să rezolve cât mai curând această problemă", a mai apreciat deputatul clujean.

Forumul Judecătorilor din România (FJR) a avertizat, joi, că efectele combinate ale unor reglementări cuprinse în legile Justiţiei ar putea duce la reducerea corpului magistraţilor cu 25% într-un termen foarte scurt, estimând că în jur de 2.000 de magistraţi, care se află la apogeul profesional, ar putea părăsi imediat sistemul, inclusiv 90% dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

"Efectele combinate ale unor reglementări cuprinse în dispoziţiile adoptate în Parlament cu privire la 'legile justiţiei', deşi nedeclarate neconstituţionale (fie pentru că nu au fost atacate, fie deoarece obiecţiile de neconstituţionalitate nu au fost cuprinzătoare, iar argumentele au lipsit în mod esenţial) pot fi dezastruoase pentru magistratura din România. Corpul magistraţilor va fi redus în proporţie de cel puţin 25% (pe termen foarte scurt), va fi deprofesionalizat, prin renunţarea la examenele de promovare meritocratice, va fi surmenat, prin creşterea volumului de activitate, şi va fi putea fi controlat prin şeful Inspecţiei Judiciare şi prin Secţia specială pentru cercetarea infracţiunilor din justiţie din cadrul PÎCCJ", se precizează într-un document publicat de FJR şi intitulat "Modificările aduse 'Legilor Justiţiei' - Potenţial colaps al magistraturii din România".

Potrivit sursei citate, în lipsa unor studii de impact minimale, aplicarea noilor dispoziţii legislative va determina blocarea sistemului judiciar, prin deprofesionalizarea (înlăturarea meritocraţiei în privinţa promovărilor) şi reducerea corpului magistraţilor, vulnerabilităţi dublate de o majorare artificială a activităţii.