Klaus Iohannis se implică în scandalul de la SPP și îl refuză pe Liviu Dragnea: 'E o aflare în treabă politicianistă' / VIDEO

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 15-02-2018 20:51
Actualizat: 15-02-2018 22:19

Liviu Dragnea a anunțat înfiinţarea Comisiei de anchetă privind activitatea directorului SPP, în Parlament. Totul, după ce șeful Camerei Deputaților l-a acuzat pe directorul instituției, Lucian Pahonțu, că s-a implicat în politică. Din acest motiv, membrii guvernului au renunțat la serviciile SPP.

Klaus Iohannis îl contrazice pe Liviu Dragnea și apără SPP. Mai mult, președintele e de părere că înfiinţarea Comisiei de anchetă privind activitatea directorului SPP în Parlament ”e o aflare în treabă politicianistă”.

Citește și: Ieșire VIOLENTĂ a Elenei Udrea, după declarațiile făcute de Kovesi! „Nu mi-a trecut prin cap să filmez gențile cu bani”

”Da, am auzit vehiculându-se astfel de chestiuni în spațiul public. Mie nu mi-a relatat așa ceva. Dacă veni vorba, am o opinie destul de clară și despre SPP și activitatea SPP, începând de la director până la ultimul angajat. SPP este un corp de profesioniști care fac o muncă foarte bună, foarte grea. Îi apreciez pentru munca pe care o depun, și nu numai eu, și mulți alții îi apreciază. De exemplu, Organizația Națiunilor Unite apelează frecvent la SPP pentru protecţia unor demnitari care sunt trimiși în zone complicate. Parcă și în Parlament există așa, o intenție de a forma ceva, un fel de comisie pentru a verifica această activitate. Activitatea SPP și a conducerii SPP este analizată de CSAT, iar acest demers în Parlament mi se pare, dacă îmi permiteți să mă exprim un pic mai informal, așa o aflare în treabă politicianistă. Fiindcă dacă s-ar fi vrut să se analizeze activitatea SPP, se putea face fără probleme în comisiile de apărare, conform legii.”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă el a primit informaţii de la şeful SPP, Lucian Pahonţu, care să exceadă cadrul legal, Iohannis a spus că nu a primit astfel de informaţii şi nici nu a solicitat.

Citește și: Creșterea economică STIMULEAZĂ angajatorii! Cine va crea mii de locuri de muncă în acest an

"Eu am o relaţie instituţională bună, corectă cu toată lumea din subordinea mea şi nu i-aş expune la aşa ceva", a adăugat preşedintele.

Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au anunţat joi că înfiinţarea Comisiei de anchetă privind Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), cerută de PSD-ALDE, va fi decisă în plenul reunit marţi, la ora 14.00. Potrivit proiectului de înfiinţare a Comisiei, aceasta va fi condusă de un membru PSD, un vicepreşedinte PNL şi un secretar de la ALDE.

Citește și: Legea este în Parlament! Cine se va putea pensiona de la 45 de ani

Liviu Dragnea a declarat, la finalul lunii ianuarie, la Antena 3, că mai mulţi colegi din PSD l-au avertizat că şeful SPP, Lucian Pahonţu, a fost "implicat mai mult decât era cazul" în Guvernul Tudose.

Dragnea a susţinut că Pahonţu i-ar fi transmis lui Paul Stănescu că el o să fie "executat", "undeva prin martie".

Citește și: INEDIT! Primul meci de box în scaun cu rotile! Cu cine se va înfrunta un fost militar în luna martie

Liviu Dragnea a afirmat că se ajunsese la o stare de tensiune între Guvernul Mihai Tudose şi PSD şi chiar coaliţie, care nu putea duce la nimic bun. Dragnea a spus că, instituţional, orice premier trebuie să aibă contacte cu SRI, cu SIE şi cu SPP, însă şeful SPP, Lucian Pahonţu, a fost implicat mai mult decât era cazul în Guvern. "L-am văzut pe Mihai Tudose cum a evoluat după ce nu a mai fost prim ministru, chiar i-am mulţumit azi, a devenit acelaşi coleg deschis şi glumeţ. Poate tensiunea de acolo, poate influenţele. N-avem de unde să ştim acum, dar asta nu înseamnă că până la urmă nu vom află. Mai mulţi colegi mi-au spus că şeful SPP-ului a fost implicat mai mult decât era cazul. Domnului Paul Stănescu i s-a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi dumnealui poate să fie şeful partidului. Poate că i s-a spus şi lui Grindeanu, lui Tudose, nu ştiu", a declarat liderul PSD.

El a lansat şi ulterior noi atacuri la adresa şefului Serviciului de Protecţie şi Pază, Lucian Pahonţu, spunând că acesta avea o practică foarte nocivă - îşi folosea angajaţii pentru a culege informaţii, apoi mergea la Parchete sau la instanţe şi transmitea anumite mesaje.

Citește și: Banca Națională a României face ANUNȚUL: Leul, în „CORZI”! Cursurile pieței valutare de joi, 15 februarie

"Nu am încredere în şeful acestei instituii, domnul Pahonţu, pentru că ştiu că de foarte mulţi ani îşi depşeşte atribuţiile, de foarte mulţi ani foloseşte angajaţi ai acestei instituţii pentru a strânge informaţii. (...) Ce informaţii să culeagă acest om despre un ministru că să-l protejeze? Dimpotrivă, majoritatea miniştrilor cu care am vorbit în ultimul timp, şi nu numai în 2017, ajunseseră la o stare de glumă. Toţi ştiau că ofiţerii SPP trebuie să-i transmită lui Pahonţu unde au fost, ce au făcut. Mie nu mi se pare că poate fi luată ca o glumă. Este foarte grav. Este un viceprim-ministru care a spus-o cu subiect şi predicat. Este un caz în care un demnitar al statului român şi-a asumat. Dar la câţi s-o fi dus acest om? Ca să se implice în ce? Unde scrie în fişa postului că şeful SPP trebuie să se bage în chestiuni politice, în viaţa internă a partidelor, în influenţarea membrilor guvernului?", a declarat Liviu Dragnea, în 4 februarie, la România TV.

La răndul său, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut ca SPP să fie trecut prin lege în subordinea Ministerului de Interne.

Citește și: Mutare de proporții! Frații „Dedeman” ATACĂ o nouă piață – Unde vor să se IMPUNĂ .