Zece ani de la declararea independenţei statului Kosovo: Rita Ora va susţine un concert în capitală

Autor: Andrei Radu
Publicat: 17-02-2018 18:13

Kosovo sărbătoreşte sâmbătă 10 ani de la declararea independenţei, moment de mândrie pentru majoritatea etnicilor albanezi, deşi suveranitatea este contestată vehement de Serbia. Cu acest prilej, în Priştina, decorată în albastru şi galben - culorile steagului kosovar -, va avea loc un concert al cântăreţei britanice născute în capitală Rita Ora.

Familia cântăreţei a părăsit Kosovo în 1991, pentru a scăpa de măsurile represive impuse de Slobodan Milošević după ce a luat autonomia provinciei iugoslave.

Războiul dintre etnicii albanezi rebeli din Kosovo şi trupele sârbe a izbucnit în 1998, iar 13.000 de oameni au murit în conflict, cei mai mulţi dintre ei, albanezi. Belgradul a retras armata anul următor, după o serie de bombardamente ale NATO asupra Serbiei.

Kosovo a devenit mai târziu protectorat al ONU şi, cu susţinerea Washingtonului şi a altor puteri din Vest, şi-a declarat independenţa de Belgrad pe 17 februarie 2008, anunță News.ro.

„Statul Kosovo a confirmat dorinţa de libertate a oamenilor”, a spus prim-ministrul Ramush Haradinaj în cadrul unei sesiune speciale a guvernului care a avut loc sâmbătă la Priştina. „Suntem conştienţi că aşteptările cetăţenilor pentru un stat modern nu au fost încă satisfăcute”, a completat el, transmite AFP.

Deşi peste 110 ţări au recunoscut independeţa Kosovo în ultimii zece ani, Serbia şi alte câteva zeci de state nu au făcut-o.

Suveranitatea este negată, între altele, de Rusia, al cărei drept de veto în Consiliul de Securitate împiedică Kosovo să se alăture Organizaţiei Naţiunilor Unite, şi de cinci ţări membre ale UE, precum Spania, România şi Grecia.

Preşedintele american Donald Trump a transmis felicitări pentru aniversarea independenţei: „Aplaudăm progresul vostru, deşi mai este mult de muncă”.

Cei zece ani au însemnat pentru Kosovo şi provocări majore privind economia. Rata şomajului este de aproximativ 30% - şi de 50% în rândul tinerilor -, zeci de mii de oameni părăsind ţinutul pentru a munci în străinătate.

Cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, Kosovo este una dintre cele mai sărace ţări din Europa.