S-a dat startul programului Prima Casă: care este noua strategie a băncilor

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 24-02-2018 16:00
Actualizat: 24-02-2018 17:02

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunță lansarea  Programului ”Prima Cas” pentru anul 2018. Programul pornește ca ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanțelor Publice, a acordului de distribuire, iar plafonul va fi de 2 miliarde lei.

Citește și: DOCUMENT - RAPORTUL prin care ministrul Justiției solicită REVOCAREA Laurei Codruța Kovesi

În premieră, în acest an alocarea plafonului total între finanţatorii participanţi în Programul Prima Casă a fost realizată cu aplicarea criteriilor şi procedurii de evaluare a activităţii desfăşurate de finanţatori în anul 2017, în funcție de ponderea garanțiilor acordate de fiecare finanțator în totalul garanțiilor acordate în cadrul programului în anul precedent, potrivit unui comunicat la instituției remis vineri. ”Se asigură astfel implementarea unui criteriu calitativ, de optimizare a procesului de accesare a programului de către beneficiari”, spun oficialii acesteia.

Programul Prima Casă 2018 va fi derulat prin intermediul a 15 bănci finanțatoare : Bancpost, Banca Comercială Română, BRD–Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank România, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank România, Marfin Bank, OTP Bank România, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Unicredit Bank.

Noua strategie de alocare a plafoanelor se aliniază cu reducerea graduală a intervenției statului în procesul de creditare ipotecară prin garantare, anunțată prin Strategia Programului Prima Casă 2017 – 2020. Statul a anunțat micșorarea continuă a plafonului destinat garantării până la închiderea programului în următorii ani.