PREMIERĂ S-a decis cine va fi noul director Europol: Ea e prima femeie din conducerea instituţiei / VIDEO

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 09-03-2018 08:28

Catherine De Bolle, din Belgia, va deveni de la 1 mai directorul Europol, agenţia europeană de luptă împotriva criminalităţii, a anunţat joi Consiliul Uniunii Europene care reprezintă cele 28 de state membre, relatează AFP. Este pentru prima dată când o femeie accede la această funcţie. Catherine De Bolle, care a condus până acum poliţia federală belgiană, a fost numită pentru un mandat de patru ani şi îl va înlocui pe actualul director executiv al Europol, britanicul Rob Wainwright, conform Agerpres.

Citeşte şi: Ce spune Liviu Dragnea despre 'interzicerea' Realitatea TV de la Congresul PSD: Glume pe seama studioului / VIDEO

Numele comisarului belgian a fost selectat în decembrie dintr-o listă de candidaţi şi validat de cele 28 de state membre ale UE la nivel de ambasadori. Oficializarea acestei numiri s-a făcut joi la nivel ministerial, cu ocazia unei reuniuni la Bruxelles a miniştrilor de Interne din UE.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, răspuns pentru 'puciştii' din PSD: Cum răspunde la acuzaţia că a fost la chermezele SRI

După selectarea sa, Catherine De Bolle a primit un "aviz consultativ" şi din partea unei comisii din Parlamentul European. Într-o postare pe Twitter, ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, a felicitat-o joi pe Catherine De Bolle, "prima femeie de la şefia Europol". El a evidenţiat coincidenţa finalizării numirii la 8 martie, Ziua Internaţională a Femeilor. Europol, al cărei sediu este la Haga, în Olanda, are ca principal rol să le susţină pe cele 28 de state membre în lupta lor împotriva marii criminalităţi internaţionale şi terorismului.