Ministrul britanic pentru Brexit, mesaj DE AMPLOARE pentru românii din Regatul Unit: 'Vrem să fie, în continuare, bine trataţi, nu chiar la fel ca până acum'

Autor: Andrei Radu
Publicat: 10-03-2018 09:50
Actualizat: 10-03-2018 10:50

Ministrul britanic pentru Brexit a precizat pentru Digi24 că românii vor fi tratați "cu generozitate" în procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. "Aveţi încredere că vă vom trata bine. Apreciem contribuţia voastră pentru Marea Britanie. Intenţionăm să facem lucrurile bine”.

"Cred că va fi un Brexit lin, pentru că acesta este probabil cel mai simplu mod de a-l descrie. Ajungem deja la finalul negocierilor pentru perioada de implementare, perioada de tranziţie, care ne va o perioadă de încă 21 de luni ca să ne pregătim pentru ceea ce va urma, companiile vor fi putea să afle la începutul acestei perioade ce va fi spre final, acest lucru va fi util pentru ei de asemenea, iar cetăţenii, la fel. Am făcut foarte multe pentru a diminua condiţionările pentru cetăţeni în timpul procesului. La final, scopul este că vom fi prieteni în continuare, vom rămâne aliaţi, vom face schimburi comerciale unii cu ceilalţi şi vom avea în continuare un parteneriat puternic pentru securitate. Deci, toate aceste lucruri importante vor fi menţinute."

Citește și: Comisia Europeană, lovitură pentru România: riscăm să ajungem în fața Curții Europene de Justiție

"Am avut o întâlnire cu cetăţenii români la Londra chiar săptămâna trecută, unul dintre miniştrii mei a mers acolo şi a fost o întâlnire foarte reuşită. Încă discutăm despre ceea ce vom face în perioada de implementare, sunt câteva diferende acolo, dar vrem să tratăm oamenii cu generozitate, premierul nostru a spus recent că vrea să se asigure că oamenii pot veni în baza regulilor de liberă circulaţie şi să fie în continuare bine trataţi, nu chiar la fel ca până acum, dar încă discutăm despre asta. Sunt multe discuţii despre parteneriatul economic, dacă vom continua să avem un aranjament fără taxe pentru bunuri, noi ne dorim acest lucru. Ford şi Dacia fac aici autovehicule pe care le vând în UK, vrem să nu fie taxate, pentru că dacă sunt inspectate aici pentru siguranţă și normele de emisii, nu trebuie să le reinspectăm când ajung în UK, tot felul de lucruri practice de acest gen. Şi am discutat despre serviciile financiare şi sectorul serviciilor, unde sunt diferende destul de mari între noi şi UE. Dar, în termenii parteneriatelor viitoare, România şi Marea Britanie sunt destul de apropiate aş putea spune, ne dorim împreună un parteneriat economic prosper şi de succes.

Citește și: Rise Project aruncă bomba cu o zi înainte de Congresul PSD: Liviu Dragnea, anchetat oficial în Brazilia

Aveţi încredere că vă vom trata bine. Apreciem contribuţia voastră pentru Marea Britanie, pe a voastră şi pe a celorlalţi din Uniunea Europeană. Intenţionăm să facem lucrurile bine, nu doar în termeni de principii, ci şi în termeni de practicabilitate. Ieri m-a vizitat, în Downing Street, Guy Verhofstadt, reprezentantul Parlamentului European pentru Brexit. A avut o întâlnire cu ministerul de interne, am organizat această întâlnire, am trimis chiar şi o echipă în Parlamentul European să îi explice în detaliu lucrurile şi lucrăm din greu să facem lucrurile în principiu, dar să fie şi uşor de făcut, astfel încât când vor aplica pentru rezidenţele permanente să poată face asta online, simplu, direct. Nu este ceea ce era până acum, era îngrozitor, de acum va fi ceva foarte bun. Vă apreciem şi suntem dornici să rămâneţi cu noi.", a declarat David Davis pentru Digi24.