Curtea Supremă le dă o lovitură devastatoare catalanilor: Ce decizie au luat magistrații față de ce care ar urma să conducă guvernul catalan

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 09-03-2018 22:01
Actualizat: 09-03-2018 22:59

Un judecător al Curţii Supreme din Spania a refuzat vineri să acorde permisiunea de ieşire din închisoare solicitată de separatistul Jordi Sanchez, candidat la preşedinţia catalană, pentru a asista la dezbaterea propriei sale învestituri, programată pentru luni, relatează AFP.

Din moment ce Jordi Sanchez este singurul candidat, pare puţin probabil ca această sesiune să aibă loc luni, aşa cum era prevăzut, la ora 10.00 (09.00 GMT), însă preşedintele parlamentului catalan, Roger Torrent, nu s-a pronunţat încă pe acest subiect, scrie agerpres.ro.

Citește și: Anunț pentru toți cei care au banii de la saltea schimbați în euro: Ce bancnote vor ieși din circulație în 2018

Într-o sentinţă consultată şi de AFP, judecătorul de instrucţie Pablo Llarena a refuzat să îl pună în libertate pe Sanchez, inculpat pentru 'răzvrătire', invocând "un risc concret de repetare a delictului". Lui i s-a refuzat de asemenea o permisiune de ieşire excepţională.

Ales deputat în Catalonia la 21 decembrie, când era deja în închisoare, Sanchez a fost desemnat candidat după ce fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont, inculpat de asemenea pentru 'rebeliune' şi 'răzvrătire', a renunţat la candidatura pentru un nou mandat, el aflându-se în exil la Bruxelles.

Citește și: Investiție de sute de milioane de lei: O companie românească construiește o nouă termocentrală

Purtătorul de cuvânt al guvernului spaniol, Ínigo Méndez de Vigo, a spus doar că executivul respectă deciziile judecătorilor şi a reiterat că "o persoană în detenţie provizorie nu este în situaţia de a exercita funcţiile pe care le presupune postul de preşedinte al Cataloniei".

Ínigo Méndez de Vigo le-a cerut separatiştilor, majoritari în parlamentul regional, să găsească un candidat "capabil să-şi exercite funcţiile, în cadrul legal".

Citește și: Doar în România este posibil! A patra secțiune dintr-o importantă autostradă va fi construită în 60 de luni

În vârstă de 53 de ani, Jordi Sanchez, vechi militant separatist, este acuzat de 'răzvrătire' în legătură cu o manifestaţie tensionată convocată în septembrie de influenta asociaţie separatistă ANC (Adunarea Naţională Catalană) pe care el o prezida atunci.

Această manifestaţie la Barcelona a dus la blocarea timp de mai multe ore a intrării şi ieşirii unei clădiri oficiale unde Garda Civilă desfăşura percheziţii.

Citește și: Gest frumos făcut de McDonald’s: De ce a întors celebrul arc “M”

Sanchez este în detenţie provizorie, în apropiere de Madrid, de la 16 octombrie.

Amnesty International consideră că încarcerarea acestuia - la fel ca şi cea a lui Jordi Cuixart, liderul unei alte asociaţii separatiste - este "excesivă".

Citește și: O cântăreață cunoscută din România a lucrat pentru Andra: Ce job a avut și ce a zis despre vedetă .