I-a cerut DEMISIA lui Dragnea, dar acum vrea ca liderul PSD să îi TREACĂ LEGEA plafonării dobânzilor

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 27-03-2018 13:30

În aşteptarea deciziei din Camera Deputaţilor privind legea care urmează să plafoneze toate dobânzile practicate în România, avocatul anti-bănci Gheorghe Piperea a ţinut să marcheze momentul, caracterizând discuţia programată pentru astăzi drept una „decisivă”. Însă pentru ca această lege să fie votată, ea are nevoie de acordul lui Liviu Dragnea, fiind cunoscut că liderul PSD vrea ca toate iniţiativele cu impact economic sau social să fie trecute prin filtrul său personal. Iar liderul PSD aparent nu a uitat că, în urmă cu nici măcar 6 luni, acealaşi Gheorghe Piperea îi cerea lui Dragnea să demisioneze din toate funcţiile publice, pe fondul noului dosar deschis de DNA pe numele social democratului.

Coincidenţă sau nu, textul legii depus de Zamfir, dar redactat personal de Piperea, conform spuselor iniţiatorului, nu a mai ajuns astăzi să fie dezbătut în niciuna din cele două comisii. Sedinţa comună a comisiilor de Buget şi Juridică a fost anulată, iar proiectul lui Zamfir, care urma să fie discutat separat de către deputaţii jurişti, a fost scos rapid de pe ordinea de zi.

Legea plafonării dobânzilor (DAE) iniţiată de senatorul Daniel Zamfir, dar redactată de avocatul Gheorghe Piperea, după cum a recunoscut într-un interviu pentru hotnews.ro chiar iniţiatorul acesteia, era aşteptată să treacă de ultimul hop major în comisiile parlamentare din această săptămână. Ulterior, aceasta trebuia să ajungă la vot în plen. Deputaţii din comisiile de Buget şi Juridică au fost chemaţi să decidă asupra amendamentelor care prevăd, printre altele, un plafon de 18% pentru DAE practicat pe toate creditele de consum acordate în România, dar intr-un final discuţia a fost amânată. Una din posibilele explicaţii stă în faptul că, alături de valoarea plafonului propus pe creditele de consum, legea vizează contractele în derulare, de unde şi nevoia unui punct de vedere aplicat din partea juriştilor din Parlament, ţinând cont că retroactivitatea legii este o problemă care a ridicat multe semne de întrebare.

Zeci de specialişti în economie şi reprezentanţi ai sistemului financiar din ţara noastră au avertizat, însă, că dacă legea lui Zamfir ar trece în forma actuală, aceasta ar reprezenta o lovitură uriaşă pentru piaţa creditelor din România. Printre efectele potenţiale, aceştia au amintit posibila bulversare a creditării, aşa cum o ştim acum, pentru că ar atrage limitarea creditelor acordate doar către persoane cu venituri medii şi mari, precum şi împingerea persoanelor vulnerabile, devenite brusc nebancabile, către creditorii de pe piaţa neagră, adică spre cămătari.

Avocatul anti-bănci a lansat, în paralel, un nou atac la adresa BNR, acuzând banca centrală că a dezinformat Parlamentul atunci când a transmis că „această lege nu va afecta băncile”, susţinând că acestea ar fi supuse unor reglementări specifice prin care se stabileşte nivelul dobânzilor. Gheorghe Piperea arată că „în privinta institutiilor de credit şi a instituţiilor financiare non – bancare, NU există reglementări specifice, nici măcar de nivelul secundar, al regulamentelor emise de BNR.”