Ziua 'judecăţii': Cine şi de ce a cerut retragerea Ordinului 'Steaua României' europarlamentarului Cristian Preda

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 28-03-2018 09:37
Actualizat: 28-03-2018 09:38

Consiliul de onoare al Ordinului 'Steaua României' urmează să îl audieze, miercuri, pe europarlamentarul Cristian Preda, care a primit această distincţie în 2009, pentru a răspunde unui denunţ privind defăimarea ţării.

În prezent, din Consiliul de onoare al Ordinului naţional „Steaua României” mai fac parte şase persoane, după demisia din motive de sănătate a academicianului Ionel Haiduc: Costin Georgescu (preşedinte), Constantin Degeratu, Şerban Brădişteanu, Mircea Geoană, Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1511/2005, Consiliul de Onoare poate lua o decizie doar în prezenţa a jumătate plus unul din membrii săi. Dacă nu vor fi prezenţi cel puţin patru membri, şedinţa de azi, de la ora 16.00, se va amâna.

Vezi şi: Dezvăluirile unui fost bucătar al Casei Regale Britanice: Cum i-a convins pe prinții William și Harry să mănânce broccoli

Aceeaşi hotărâre de guvern prevede şi cine poate cere retragerea ordinului: oricare dintre sutele de deţinători actuali. În cazul europarlamentarului Cristian Preda, solicitarea a fost formulată de Gheorghe Tomoială. Tomoială a fost decorat în anul 2000, când era secretar general al Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului. Ulterior, acesta a fost secretar general adjunct al Ministerului Transporturilor, funcţie din care a fost eliberat prin pensionare de premierul Călin Popescu Tăriceanu, în anul 2005.

Potrivit preşedintelui Consiliului de onoare al Ordinului 'Steaua României', Costin Georgescu, motivele invocate de Gheorghe Tomoială pentru retragerea ordinului europarlamentarului Cristian Preda au fost unele "afirmaţii necorespunzătoare la adresa României", la care se adaugă solicitarea de suspendare a dreptului de vot al României în Consiliul UE.

Conform legii, Consiliul de onoare formulează o propunere cu privire la retragerea sau păstrarea ordinului, însă decizia finală aparţine preşedintelui României. În ciuda dorinţei lui Preda de a fi audiat în mod public, legea nu prevede o asemenea procedură. De altfel, potrivit lui Costin Georgescu, nu este vorba despre o judecată, din moment ce membrii Consiliului doar formulează o propunere. Există şi un precedent recent în acest domeniu. Europarlamentarul Tokes Laszlo a rămas fără Ordinul "Steaua României", în urma unei solicitări formulate de Corina Creţu. Tokes s-a prezentat cu un avocat la audierea din Consiliul de onoare, iar ulterior a atacat în instanţă, fără succes, decizia de retragere a ordinului.

Vezi şi: DE NERATAT: Pare doar o buruiană, dar ascunde soluţia împotriva hemoroizilor şi a asteniei de primăvară