Reacţie puternică a Rusiei: Lista întrebărilor deschise către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 01-04-2018 16:30
Actualizat: 01-04-2018 18:21

Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti are o reacţie puternică în urma scandalului otrăvirii spionului Skripal. Oficialii ruşi vor să obțină informații obiective privind incidentul din Salisbury. În acest sens s-a cerut organizarea ședinței Comitetului Executiv al OIAC ce va avea loc la data de 4 aprilie.

"Avem oportunitatea unică de a comunica publicului român lista completă a întrebărilor adresate OIAC și Regatului Unit, și de asemenea, Franței, care, din motive necunoscute nouă, se presupune că s-a alăturat investigării așa-numitului "Caz Skripal".

Citește și: Iordache, scrisoare explozivă către Iohannis, după demiterea din funcția de șef al Institutului Revoluției Române: 'Sunteți singurul care puteți interveni'

Întrebările adresate Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC):

1. Ce fel de asistență a cerut Londra Secretariatului Tehnic OIAC?

2. Intenționează oare Secretariatul Tehnic, conform ordinii stabilite, să partajeze, cu Consiliul Executiv, şi, inclusiv, bineînţeles, cu Rusia, informaţiile pe care britanicii le pun la dispoziţia Secretariatului Tehnic în cadrul interacţiunii conform art.38 (E) art. VIII al Convenţiei (evaluarea tehnică în decursul realizării dispoziţiilor prezentei Convenţii, inclusiv şi evaluarea substanțelor chimice din cadrul listei şi din afară listei)?

3. A trimis oare partea britanică către Secretariatul Tehnic informaţii suplimentare (de caracter operativ, medical, juridic etc.) privind ancheta naţională?

4. Ce anume cer britanicii ca să confirme Secretariatul Tehnic: numai fapta folosirii unei substanţe neuroparalitice sau faptul că aceasta corespunde tipului „Novichok”, conform clasificării occidentale?

5. Ce fel de date şi dovezi materiale au pus britanicii la dispoziţia Secretariatului Tehnic (mostrele probelor, rezultatele analizei proprii a probelor, alte corpuri delicte)?

6. Cine se află în fruntea grupului experţilor OIAC, care a vizitat Marea Britanie? Ce specialişti au făcut parte din componenţa acestuia? Cât timp au lucrat? Cu cine au interacţionat?

7. Care a fost procedura de prelevare a probelor, oare a fost respectat principiul de bază al CWC la desfăşurarea investigațiilor (aşa numitul „chain of custody”)?

8. În care anume laboratoare o să fie reverificate datele britanice, având în vedere că în mass-media din Marea Britanie circulă pe larg versiunea desfăşurării acestei lucrări în cadrul a 20 de laboratoare din 16 ţări diferite?

9. De cât timp o să mai aibă nevoie Secretariatul Tehnic ca să-şi pregătească concluziile corespunzătoare?

10. Și-a dat oare Secretariatul Tehnic OIAC consimțământul pentru dezvăluirea de către Marea Britanie a materialelor anchetei faţă de ţările UE (conform informaţiilor de care dispunem, Franţa s-a alăturat anchetei pe deplin)?

11. A notificat oare Franţa Secretariatul Tehnic sau pe vreunul dintre membrii OIAC despre faptul că se alătură colaborării tehnice?

12. A pus oare Franţa materialele anchetei proprii (dacă asemenea materiale există) la dispoziţia Secretariatului Tehnic OIAC?

13. Poate oare Secretariatul Tehnic OIAC să pună la dispoziţia Rusiei materialele anchetei franceze pentru examinarea concluziilor făcute? Dacă nu, de ce?

14. Ce scopuri urmăreşte Secretariatul Tehnic OIAC şi Directorul General, personal, în contactele lor cu Marea Britanie, SUA, Franţa şi altele în privinţa „Cazului Skripal”?

Întrebările adresate Marii Britanii:

1. De ce Rusiei i s-a refuzat dreptul de acces consular la cei 2 cetățeni ruși care au avut de suferit pe teritoriul britanic?

2. Care anume antidoturi și sub ce formă au fost folosite pentru a ajuta victimele? Cum s-a întâmplat ca asemenea antidoturi au fost la îndemâna medicilor britanici la locul incidentului?

3. Care a fost baza conform căreia Franța a fost invitată să se alăture colaborării tehnice la ancheta incidentului în care au suferit cetățenii ruși?

4. A notificat oare Marea Britanie OIAC despre implicarea Franței în investigația incidentului din Salisbury?

5. Ce legătură are Franța cu incidentul cu cei 2 cetățeni ruși pe teritoriul Marii Britanii?

6. Ce norme ale legislației procedurale britanice permit implicarea unui stat străin în investigația națională internă?

7. Ce dovezi au fost transmise Franței pentru examinare și desfășurarea propriei investigații?

8. Au fost experții francezi prezenți în timpul prelevării biomaterialelor de la Serghei și Iulia Skripal?

9. Au efectuat oare experții francezi cercetarea biomaterialelor lui Serghei și Iulia Skripal și în care laboratoare, în mod concret?

10. Are oare Marea Britanie la dispoziție materialele anchetei efectuate de Franța?

11. Au fost oare puse la dispoziția Secretariatului Tehnic OIAC rezultatele anchetei franceze?

12. Care au fost caracteristicile (markerele) conform cărora a fost stabilită presupusa "origine rusă" a substanței care a fost utilizata în Salisbury?

13. Posedă oare Marea Britanie eșantioane-etalon de control ale substanței toxice de luptă numită de experții britanici "Novichok"?

14. Au fost oare elaborate eșantioanele de substanță toxică de luptă tip "Novichok" (în terminologia britanică) sau analogii acesteia în Marea Britanie?

Întrebările adresate Franței:

1. Care a fost baza conform căreia Franța a fost invitată să se alăture colaborării tehnice în ancheta incidentului din Salisbury, efectuată de Marea Britanie?

2. A trimis oare Franța înștiințare oficială la OIAC privind alăturarea sa colaborării tehnice în ancheta incidentului din Salisbury?

3. Ce dovezi au fost transmise Franței de către Marea Britanie în cadrul acordării colaborării tehnice?

4. Au fost oare specialiștii francezi prezenți în timpul prelevării materialului biologic de la Serghei și Iulia Skripal?

Citeşte şi: Ministrul Apărării, reacție furibundă la adresa politicienilor moldoveni: 'S-au inflamat. Nu ducem trupe româneşti acolo'

5. Au efectuat oare specialiștii francezi examinarea materialelor biologice ale lui Serghei și Iuliei Skripal, și dacă da, în care laborator?

6. Care au fost caracteristicile pe baza cărora specialiștii francezi au ajuns la concluzia despre utilizarea substanței toxice de luptă tip „Novichok” (conform terminologiei britanice) sau a analogilor săi?

7. Ce experiență la nivel expert în domeniul examinării substanțelor toxice de luptă de acest tip sau a analogilor săi deține Franța?

8. Care au fost caracteristicile (markerele) conform cărora specialiștii francezi au constatat „caracterul rus” al originii substanței utilizate la Salisbury?

9. Are oare Franța eșantioane-etalon de control ale substanței toxice de luptă „Novichok” (conform terminologiei britanice) sau ale analogilor săi? Au fost oare elaborate în Franța eșantioanele substanței toxice de luptă de acest tip sau ale analogilor săi, și dacă da, cu ce scop?", se anunţă într-un comunicat de presă remis STIRIPESURSE.RO