Avocatul Poporului reacționează la scandalul declanșat de omul de afaceri Liviu Luca: Solicitări către Penitenciarul Ploiești și Ministerul Justiției

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 03-04-2018 13:17

Avocatul Poporului a adresat o Recomandare conducerii Penitenciarului Ploiești, în care îi solicită să dispună măsurile legale pentru relocarea unor deținuți la unități penitenciare similare, concomitent cu sporirea numărului de gardieni pentru a acoperi necesarul de activități specifice (pază, escortă etc.), fie prin detașarea temporară de la alte penitenciare, fie prin demararea procedurilor de angajare în sistem. Aceeași solicitare a fost adresată și Ministrului Justiției.

Recomandarea este urmarea sesizării din oficiu și anchetei efectuate de Avocatul Poporului, după apariția în presă a unor relatări conform cărora mai mulți deținuți din Penitenciarul Ploiești ar fi fost ținuți dezbrăcați pe un hol de acces, cu ocazia unei percheziții care ar fi avut loc în celula în care aceștia erau cazați. Din acest motiv, Liviu Luca, unul dintre deținuți, care și-ar fi exprimat anterior nemulțumirea față de condițiile din penitenciar, ar fi intrat în refuz de hrană.

Polițiștii sunt în alertă! Piromanul din Capitală încă nu a fost prins. A incendiat opt maşini

În contextul în care, în cauză, a existat suspiciunea încălcării art. 22 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, Avocatul Poporului a efectuat o anchetă în Penitenciarul Ploiești. În urma anchetei a reieșit faptul că încăperea, în care este deținut Liviu Luca, împreună cu încă 3 persoane, este în suprafață de 11 mp și nu respectă dispozițiile legale. În ziua de 22 martie 2018, în camera în care erau custodiate 4 persoane la o suprafață de 11 mp, a fost adus un pat nou și încă un deținut. Acesta (din informațiile celor audiați) se plângea de lipsa de aer și deschidea fereastra încăperii, motiv pentru care locatarii camerei au răcit. Deținutul Liviu Luca a sesizat situația șefului de secție și a formulat o plângere la Judecătorul de supraveghere pe aceste aspecte. Totodată a anunțat că va intra în refuz de hrană până la soluționarea problemei asigurării condițiilor de detenție.

În data de 23 martie 2018, persoanele custodiate în camera sus-menționată, au fost anunțate că se efectuează o percheziție și au fost invitate pe hol. Percheziția a fost efectuată de către persoane de acelaşi sex cu deţinuţii percheziţionaţi şi în condiţii în care să nu fie afectată demnitatea deţinuţilor. Desfăşurarea percheziţiei corporale amănunţite s-a realizat cu respectarea dreptului persoanei percheziţionate la viaţa intimă. Nu au fost percheziţionate cavităţile corporale ale deţinuţilor. Persoanele custodiate s-au plâns de faptul că percheziția a fost făcută pe hol, după un frigider și un paravan, în camera în care sunt amplasate frigiderele cu hrana personală a deținuților. În plus, deținutul Liviu Luca a anunțat, imediat după percheziție, că va intra în refuz de hrană, urmare a faptului că obiectele personale au fost aruncate pe jos, că s-a considerat umilit față de faptul că a fost obligat să se dezbrace complet, spre deosebire de ceilalți deținuți supuși acestei examinări fizice externe. În data de 25 martie 2018, deținutul a fost mutat la infirmerie, unde a fost examinat periodic de medic, iar în 26 martie 2018, în urma unei discuții cu directorul penitenciarului și Judecătorul de supraveghere, discuție pe care a apreciat-o ca fiind civilizată, s-a convenit asupra ieșirii din refuzul de hrană.

PRĂPĂD în weekendul de Florii: Peste 500 de persoane, prinse ÎN FLAGRANT delict şi amenzi FABULOASE

Poziția conducerii penitenciarului a fost în sensul că atât percheziția, cât și procedura legată de refuzul de hrană au fost soluționate cu respectarea normelor legale în materie.

În urma anchetei efectuate, Avocatul Poporului a constatat că, la 27 martie 2018, populația custodiată era de 430 de persoane la o capacitate legală de 259 de locuri, înregistrând o depășire cu 66%, în timp ce efectivele de pază ale penitenciarului Ploiești se compuneau dintr-un număr de 209 cadre, față de o schemă de personal care reclamă existența unui număr de 244 de cadre.

Drept urmare, Avocatul Poporului a concluzionat faptul că gradul de ocupare al penitenciarului Ploiești este cu mult peste numărul de locuri prevăzute de schemă, în timp ce numărul de gardieni este mai mic față de schema de personal, motiv pentru care a fost emisă Recomandarea sus-menționată, ce poate fi consultată pe site-ul instituției, la secțiunea Recomandări – 2018.