Fostul director adjunct al FBI a strâns donaţii de 500.000 de dolari pentru cheltuielile cu justiţia

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 03-04-2018 10:19

Fostul director adjunct al FBI Andrew McCabe, destituit luna trecută cu doar câteva zile înainte să iasă la pensie, după ce a fost ţinta atacurilor repetate ale preşedintelui Donald Trump, a primit donaţii de peste jumătate de milion de dolari pentru cheltuielile judiciare, relatează marţi AFP, conform agerpres.ro

Purtătoarea de cuvânt a lui McCabe a anunţat că de luni seara nu se mai primesc donaţii, având în vedere succesul operaţiunii: suma strânsă este de peste trei ori mai mare decât obiectivul propus iniţial, de 150.000 de dolari. 

"Acest avânt de susţinere zdrobitoare de pe (platforma de donaţii) GoFundMe şi aceste donaţii ne-au lăsat stupefiaţi şi extraordinar de recunoscători", a mărturisit McCabe într-un comunicat în care dă asigurări că va continua să "denunţe nedreptatea" care i s-a făcut. 

Devenit director interimar al poliţiei federale americane după destituirea de către Trump a titularului postului, James Comey, în mai 2017, Andrew McCabe a fost demis la rândul său de către Jeff Sessions, ministrul justiţiei, cu mai puţin de 48 de ore înainte de a ieşi la pensie. 

Această concediere, survenită la 16 martie, cu două zile înainte de ziua lui, l-a privat de echivalentul unei indemnizaţii la care ar fi avut dreptul dacă ar fi plecat de la FBI după 18 martie, ziua în care a împlinit 50 de ani. 

Ministrul justiţiei a invocat pentru a-i justifica destituirea faptul că ar fi avut un "comportament neadecvat", scoţând în evidenţă mai ales dezvăluiri neautorizate în media. Vestea demiterii a fost întâmpinată călduros de preşedintele Trump, care a salutat plecarea sa forţată ca fiind "o zi mare pentru democraţie". 

Andrew McCabe - care demisionase în ianuarie din postul de director adjunct al FBI, rămânând simplu angajat al agenţiei - s-a declarat victimă a "războiului" purtat de administraţia Trump împotriva FBI şi a procurorului special responsabil cu ancheta privind ingerinţă rusă în alegerile prezidenţiale din 2016. El a lansat campania de colectare de fonduri pentru a-şi acoperi cheltuielile legale pe care le presupune faptul că este implicat în mai multe anchete ale Ministerului american al justiţiei şi s-ar putea confrunta cu audieri parlamentare şi urmăriri judiciare.