Eurodeputatul PSD, Răzvan Popa: 'Viziunea președintelui francez despre viitorul Europei este una greșită'

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 17-04-2018 15:15
Actualizat: 17-04-2018 17:12

Eurodeputatul PSD, Răzvan Popa, a comentat declarațiile făcute de președintele Franței, Emmanuel Macron, în primul discurs pe care acesta l-a susţinut în faţa eurodeputaţilor reuniţi în Parlamentul European la Strasbourg.

Europarlamentarul social-democrat arată că deși multe dintre punctele expuse ca riscuri pentru viitorul Europei de către președintele Franței sunt corecte, viziunea acestuia despre ceea ce ar trebui să fie acest viitor este una greșită, care face abstracție de principiul solidarității între statele membre.

”Salut faptul că președintele Franței a venit în fața Parlamentului European pentru a discuta despre viitorul Uniunii Europene. Parlamentul European reunește reprezentanții direcți ai cetățenilor din toate statele membre și este normal să fie cât mai implicat în dezbaterea și deciziile privind viitorul Uniunii Europene.

Cred că președintele Macron ține la proiectul european și multe dintre riscurile expuse de acesta cu privire la ce se poate întâmpla în viitor sunt corecte.

Viziunea președintelui Macron privind ceea ce ar trebui să fie viitorul Uniunii Europene mi se pare însă greșită. Emmanuel Macron a făcut din nou referire, ca și în discursul de la Sorbona, la ideea unei ”Europe cu două viteze”, în care cine dorește să avanseze în interiorul UE să o facă, iar cine nu să rămână la periferie. A mai sugerat președintele Franței că țările puternice nu pot aștepta după restul.

Eu am convingerea că toate statele Uniunii Europene vor ca acest proiect să fie puternic și să se consolideze, la fel cum fiecare țară dorește să se întărească în interiorul UE.

La acest deziderat nu se poate ajunge însă decât prin solidaritate, prin tratarea tuturor statelor membre ca parteneri egali în cadrul proiectului european. Solidaritatea este esența existenței Uniunii Europene și orice viziune care pune la îndoială acest lucru induce de fapt riscuri pentru viitorul UE” susține Răzvan Popa.