Cristian Tudor Popescu, reacție ironică, după scandalul 'excluderii' Hertei Muller, din Uniunea Scriitorilor

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 22-04-2018 15:56
Actualizat: 22-04-2018 17:03

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, membru al Uniunii Scriitorilor critică extrem de dur Uniunea, despre care afirmă că este un loc în care niște oameni se bat pentru sinecuri și nu o instituție de cultură. CTP susține că excluderea Hertei Muller din USR a fost mai mult un gest prin care șefii să creeze vâlvă.

Citește și: Departamentul de Stat al SUA, raport DEVASTATOR pentru România: liderii PSD sunt pe LISTA NEAGRĂ

„Doamna Herta Mueller, laureat Nobel pentru literatură, nu are nicio treabă cu România. Nici n-a vrut să aibă, când a luat premiul Nobel, nu s-a referit la literatura română în niciun fel, nu și-a definit niște filiații, n-a făcut niște exerciții de admirație, de mentorat - mi-a plăcut cutare, m-am inspirat din cutare. Nu a avut sentimente decât față de co-etnicii domniei sale, domnul William Totok, ceilalți din gruparea respectivă... Este o scriitoare de expresie germană. Clar. N-are nicio treabă cu România. Și a primit Nobelul pentru opera ei în limba german.

Bineînțeles că există două tendințe aici, în scriitorimea românească: unii care chiar spun lucrul acesta, în frunte cu președintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu - care spun chiar asta: n-are nicio treabă Herta Mueller cu noi, domnule, să lăsăm... - și alții care au încercat s-o tragă la Românica, în ideea că ne mai ridicăm și noi: dacă, uite, un scriitor român a luat Nobelul, înseamnă că și noi suntem ceva pe-aici, nu? Oricât am fi de imbecili, de ratați, oricât am aștepta să ne vină sufertașul la pensie de la Uniune, după marea operă pe care am produs-o și a ne petrece în general viața de scriitor cu încăierări pe posturi în cadrul Uniunii, și nu cu scrisul efectiv, deci ăștilalți au încercat să tragă spuza pe turtă, zicând: e de-a noastră, e în Uniunea Scriitorilor, e-n regulă și așa mai departe”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Acum, spune el, sunt două gesturi din partea „scriecilor” noștri: unul - s-o dai afară pe Herta Mueller, uite, domnule, ce tari suntem (De unde o dăm afară? De unde nu era! Din mitingul de un milion de persoane! - referire la PSD, n.r.). Cornel Ungureanu, șeful filialei Uniunii din Timișoara, spune foarte clar: n-a fost, domnule, membru niciodată! Despre ce vorbim?”, arată CTP, informează Digi24.