MAE anunţă sprijinul României pentru continuarea proceselor de integrare în regiunea sud-est europeană, subliniat la reuniunea SEECP

Autor: Cornel Dumitrescu
Publicat: 23-04-2018 21:44

Secretarul de stat pentru afaceri strategice şi bilaterale în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, prezent luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe participanţi la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), de la la Brdo-pri-Kranju (Slovenia), a subliniat sprijinul României pentru continuarea proceselor de integrare în regiunea sud-est europeană. "În intervenţia sa, secretarul de stat George Ciamba (...) a reiterat sprijinul ferm al României pentru continuarea proceselor de integrare europeană şi euro-atlantică în regiunea sud-est europeană, prioritate ce va constitui un punct ferm şi pe agenda Preşedinţiei române a Consiliului UE, şi a transmis un îndemn către statele din regiune pentru continuarea proceselor naţionale de reforme. Referitor la problematicile migraţiei şi terorismului, a pledat pentru solidaritate şi întărirea cooperării în domeniu şi a subliniat abordarea constructivă a UE în combaterea acestor fenomene, la care şi România este parte", a informat Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul unui comunicat, conform Agerpres.

Demnitarul român a menţionat că, în concordanţă cu obiectivele asumate de preşedinţia în exerciţiu croată a SEECP, România continuă să susţină proiectele care au ca scop securitatea energetică a întregului areal SEECP, precum şi obiectivele de conectivitate regională în domeniu. Ciamba a subliniat importanţa cooperării în cadrul iniţiativelor precum Comunitatea Energetică şi CESEC.

Reuniunea de la Brdo-pri-Kranju a fost organizată de către Slovenia, care deţine preşedinţia în exerciţiu a SEECP. Cu această ocazie au fost luate decizii privind numirea secretarului general al Consiliului Cooperării Regionale, pentru mandatul 2019-2021, şi exercitarea viitoarelor preşedinţii în exerciţiu ale SEECP. Totodată, în cadrul reuniunii miniştrilor afacerilor externe s-a dezbătut şi s-a andosat proiectul "Declaraţia Summit-ului SEECP de la Brdo-pri-Kranju".

"Reuniunile au prilejuit un schimb de opinii pe tema evoluţiilor recente din Europa de Sud-Est şi generarea unei dezbateri cu privire la modalităţile în care experienţa de cooperare existentă la nivelul SEECP ar putea fi capitalizată pentru a depăşi provocările regionale din prezent şi pentru a exploata oportunităţile regionale, în special interconectarea, în sectoare precum comunicaţiile, transporturile şi energia", a menţionat MAE.