A fost semnat un plan de cooperare între MApN şi Ministerul Apărării din R.Moldova în 2018

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 26-04-2018 12:11

Un plan bilateral de cooperare între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Republica Moldova pentru anul 2018 a fost semnat miercuri la Bucureşti. 

Din partea României a semnat secretarul de stat Mircea Duşa iar pentru Republica Moldova, secretarul de stat în domeniul politicii de apărare şi cooperării internaţionale, Dumitru Mînzărari. 

Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, documentul consolidează relaţiile bilaterale în domeniul apărării şi cuprinde activităţile şi condiţiile în care militarii celor două armate vor colabora în cursul acestui an. 

Printre domeniile convenite în plan se numără instruirea în comun a Forţelor Armate, acordarea de asistenţă pentru continuarea procesului de reformă şi modernizare a sistemului de apărare al Republicii Moldova şi pregătirea personalului în domeniu. 

Prioritare în anul 2018 vor fi cooperarea practică prin intensificarea exerciţiilor şi antrenamentelor executate în comun, creşterea numărului de locuri alocate militarilor din Republica Moldova în sistemul educaţional militar din ţara noastră şi furnizarea de experţi prin programele de dezvoltare a învăţământului oferite de NATO. De asemenea, au fost stabilite şi noi domenii de pregătire, precum medicina militară. 

"Doresc să vă asigur de sprijinul nostru pentru continuarea procesului de reformă şi modernizare a Armatei Naţionale, pe toate palierele, atât în plan bilateral, cât şi în cadrul formatelor internaţionale de cooperare", a spus Mircea Duşa cu această ocazie. 

În marja reuniunii Comisiei mixte a fost semnat şi contractul care prevede donarea unor materiale de uz didactic în beneficiul militarilor din Republica Moldova.