Liderul M5S Luigi di Maio cere noi alegeri legislative în Italia pe 24 iunie

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 04-05-2018 13:01

Liderul Mişcării Cinci Stele (M5S) Luigi di Maio şi-a reiterat vineri îndemnul la organizarea unor alegeri legislative anticipate în Italia în iunie, respingând ideea unui guvern provizoriu care să fie însărcinat cu o reformare a codului electoral, scrie Reuters, conform news.ro.

Într-un interviu acordat ziarului Il Fatto Quotidiano , Luigi di Maio apreciază că acest scrutin ar putea să aibă loc pe 24 iunie şi respinge obiecţia unui calendar prea scurt pentru italienii din străinătate.

Preşedintele italian Sergio Mattarella a decis ca o nouă serie de consultări să aibă loc pe 7 mai, în vederea formării unui guvern de coaliţie, după alegerile legislative de la 4 martie care nu au condus la degajarea unei majorităţi.

Luigi di Maio a fost întrebat ce părere are despre modificarea sistemului electoral înainte de o nouă convocare a cetăţenilor la urne.

”Asta nu este posibil. Noi (partidele politice) vom pierde ani de zile certându-ne pe această temă”, a răspuns el.

Şeful statului a exclus organizarea unor noi alegeri în iunie, aşa cum cere M5S şi instalarea unui nou guvern în măsură să adopte până la sfârşitul lui decembrie bugetul aferent lui 2019.

Di Maio consideră că Mattarella nu a formulat vreodată o asemenea propunere M5S şi afirmă că ideea unui guvern provizoriu este un mod de a-i înşela partidul.

”Când este instalat un guvern, el încearcă să se menţină cu price preţ” la putere, a subliniat liderul formaţiunii antisistem.