SUA şi UE, pe poziţii opuse în problema iraniană. Meleşcanu anunţă cum se poziţionează România

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 10-05-2018 07:50

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, referindu-se la modul cum se raportează România la decizia anunţată recent de preşedintele Donald Trump de retragere a SUA din acordul nuclear cu Iranul, că "suntem preocupaţi şi dorim să contribuim la găsirea unor soluţii care să depăşească această situaţie".

Vezi și: Şi creierul are nevoie de un ‘restart’: Metode prin care poţi să-ţi păstrezi concentrarea indiferent de context

"Deocamdată, singura consecinţă a deciziei americane este ieşirea SUA din Acordul nuclear cu Iranul şi revenirea la programul de sancţiuni împotriva Iranului. Pentru toate celelalte părţi care sunt implicate în acest acord nuclear şi pentru alte state rămân valabile prevederile din tratat, atât timp cât nu se retrag din ele. Deci din acest punct de vedere nu avem probleme. Evident că suntem preocupaţi şi dorim să contribuim la găsirea unor soluţii care să depăşească această situaţie. Este normal să încercăm să facem tot ce ne stă în putinţă pentru o reevaluare şi o dezvoltare a Acordului nuclear pe care l-au avut cele cinci state cu Iranul", a declarat Teodor Meleşcanu, miercuri, la Parlament, potrivit Agerpres.

Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi seara retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul. 

Trump a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale - SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania - cu Iranul, afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare. De asemenea, preşedintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu.

Vezi și: Trebuie să ştii dacă vrei să slăbeşti: Ce este metabolismul bazal şi cum poate fi influenţat .