'Război total' între Dacian Cioloș și Tăriceanu: 'Tot înapoi spre fundătura Vișegrad?'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 13-05-2018 15:30
Actualizat: 13-05-2018 16:31

Dacian Cioloș iese la rampă după ce șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a transmis, vineri, fostului premier că nu a depăşit mentalitatea celor care vorbeau despre "licuricii mari şi mici", răspunsul venind după ce acesta a criticat afirmaţia lui Tăriceanu că "nu trebuie să luăm lumină de la Bruxelles". De această dată, fostul premier se întreabă retoric dacă Tăriceanu&comp își asumă răspunderea pentru decuplarea României de UE și a izolării în fundătura Vișegrad.

„Constat că pe dl Tăriceanu îl bântuie un coșmar cu mulți licurici.

Asta îmi amintește de propunerea sa intempestivă, fără consultare instituțională sau diplomatică, de retragere a trupelor românești din Irak, în vara anului 2006. A fost o ieșire surprinzătoare, care a creat suspans în parteneriatul transatlantic, moment din fericire repede depășit prin decizia CSAT.

Adrian Severin, atac fără precedent la protestatarii din Piața Victoriei: 'Se pretind democrați, dar sunt fasciști. Se pretind patrioți, dar sunt trădători'

Dl Tăriceanu îmi dă ca exemple pozițiile d-nei Merkel și ale d-lui Macron. Și eu m-aș bucura ca România să aibă statura Germaniei sau a Franței în UE, daca nu prin economia ei, măcar prin statura liderilor săi politici. Pe de altă parte, Dl. Tăriceanu pare a fi aproape continuu intr-un exercițiu de produs fracturi logice pe cât de populiste pe atât de ipocrite. Cum explică atunci dl Tăriceanu decizia ministrului de Externe, colegul său de partid, de a bloca o declarație comună europeană prin care urma să fie criticată mutarea ambasadei americane la Ierusalim? Cum a ajuns România să voteze alături de Ungaria și Cehia, în contradicție cu restul UE? Cu cine s-a consultat dl Meleșcanu în prealabil?

Este un moment grav, care riscă să devină unul de cotitură în politica externă a României. Își asumă dl Tăriceanu&comp răspunderea pentru decuplarea României de UE și a izolării în fundătura Vișegrad?”, scrie Cioloș, pe Facebook.

Reacția fostului premier vine după ce România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.