O nouă grupare radicală și-a făcut apariția. Pentagonul completează lista neagră a organizațiilor teroriste

Autor: Vlad Ciurdar
Publicat: 17-05-2018 10:41

Statele Unite au înscris gruparea jihadistă Statul Islamic în Sahara Mare, care a revendicat un atac sângeros contra unor militari americani în Niger, pe lista lor neagră a ”organizaţiilor teroriste străine”, în cadrul campaniei lor mondiale antijihadiste, relatează AFP, preluat de news.ro.

Adnan Abu Walid al-Sahrawi, liderul acestei grupări afiliate la mişcarea jishadistă Statul Islamic (SI), stabilită la frontierele Mali, Burkina Faso şi Nigerului, a fost desemnat, de asemenea, drept un ”terorist mondial” de către Washington, a anunţat înrr-un comunicat Departamentul de Stat american.

Vezi și: Conflictul de Gaza evoluează. Armata israeliană a trecut la faza următoare de luptă contra rebelilor

Organizaţia sa, alcătuită din transfugi de la Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI), ”a revendicat mai multe atacuri”, ”inclusiv cel de la 4 octombrie 2017 contra unei patrule comune americano-nigeriene, în regiunea Tongo Tongo, în Niger, în care au fost ucişi patru militari americani şi cinci militari nigerieni”, adaugă departamentul.

Această ambuscadă a făcut obiectul unei anchete a Pentagonului, dezvăluită săptămâna trecută, care a conchis că o succesiune de erori - între altele lipsa pregătirii, o supervizare insuficientă - se află la originea morţii militarilor americani.

În pofida victoriei militare contra SI în Irak şi Siria, Statele Unite au plasat în ultimele luni o serie de filiale ale grupării jihadiste pe lista lor neagră, în Africa de vest, Filipine sau Somalia.