CTP o 'spulberă' pe Halep: 'Lela Simona se plimba pe teren în dorul lelii'

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 20-05-2018 23:45

În REVISTA PRESEI de astăzi, stirpesurse.ro vă prezintă reacția incendiară a jurnalistului Cristian Tudor Popescu după finala pierdută de Simona Halep în cadrul turneului de la Roma.

Digisport:

Cristian Tudor Popescu, unul dintre marii susţinători ai Simonei Halep, a criticat-o dur pe sportivă pentru atitudinea arătată în finala de la Roma, cu Svitolina.
"Nu mi-a plăcut ce a făcut Simona în finala de la Roma. Nu pentru că a pierdut, ci pentru că nu a jucat. De la primul schimb, atitudinea ei a fost de lehamite deranjată: 'Ce naiba trebuie să mai joc şi meciul ăsta?! Doar am bătut-o pe Şarapova şi am rămas numărul 1 mondial'. Eu ştiu o regulă a sportului numit tenis care deosebeşte profesioniştii de ştrandişti: dacă ai probleme, poţi să nu te prezinţi la meci, dar dacă ai intrat pe teren, atunci joci. Nu mai ai dreptul să invoci nimic ca scuză, nici oboseala, nici vreo accidentare, nici lipsa de chef. Nu i-am văzut niciodată pe Federer sau Nadal, teferi sau accidentaţi, pierzând sau câştigând, în turul 1 sau în finală, să se plimbe pe teren în dorul lelii. Or, Lela Simona asta a făcut până la scorul de 9-1 pentru Svitolina. Se ducea fără convingere către minge sau nu mai alerga deloc, lovea neglijent, aşezată rău, trimitea neforţat în burta fileului sau un metru afară. În schimb, a fost mai vioaie când l-a repezit pe Darren Cahill. Aştepta să se termine şi corvoada asta sub rangul ei... Apoi, poate de jenă, s-a hotărât să joace totuşi ceva, s-a pus în mişcare, a lovit mai aspru, mai spre linii, a returnat mai atent. Scorul socotit din acel moment a fost 3-3, adică însumat, 6-4 pentru Svitolina", a scris Cristian Tudor Popescu în "Republica". (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Spre surprinderea tuturor, în T1 2018 creşterea economică a scăzut brusc la 4,2% faţă de 5,4%, cât era estimarea analiştilor.
Dragnea şi guvernul PSD şi-au construit bugetul - cu majorări de salarii şi pensii şi creşteri ale cheltuielilor pentru autorităţile locale şi instituţiile centrale - pe o creştere economică de 5,2% pe tot anul 2018.
Majorările salariale şi o bună parte din creşterea cheltuielilor s-au făcut în T1, pe credit, pe rostogolirea datoriei publice.
Problema nu este această scădere a creşterii economice (analiştii spun că potenţialul economiei româneşti, fără să producă mari dezechilibre, este de 3,5%-4%), ci faptul că economia decelerează, iar guvernarea PSD nu prea mai are kerosen pentru a ţine avionul în aer şi a efectua o aterizare lină. Gândiţi-vă că în 2009, primul an din criză, economia României a aterizat de la +8% în 2008 la -7% în 2009.
Aflată sub influenţa unor decizii de expansiune bazată pe consum, guvernarea PSD a consumat în anii anteriori foarte mult kerosen. Măsurile fiscale s-au terminat: scăderea TVA de la 24% la 19%, scăderea TVA la alimente la 9%, reducerea impozitului pe dividende, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% etc.
Pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB, pentru a nu instra pe lista neagră a agenţiilor de rating şi creditorilor internaţionali, în 2017 guvernul PSD a găsit soluţia de a strânge 2 miliarde de lei din dividende suplimentare de la companiile de stat. Este o măsură perfect capitalistă, dar pentru noi investiţii, asta dacă le fac, marile companii de stat, în special cele din energie, vortrebui să se împrumute la bănci.
Condiţiile monetare, adică reducerea dobânzilor la lei de la 6% la 0,6%, care au asigurat creşterea consumului şi a economiei din 2013 până în vara lui 2017, s-au epuizat, iar acum trendul este în sens invers şi nimeni nu ştie când şi unde se va opri. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Washingtonul şi Beijingul au căzut de acord să abandoneze războiul comercial şi să se abţină de la a-şi impune reciproc noi taxe. Anunţul, prezentat duminică de presa chineză de stat, a venit în urma unor discuţii la nivel înalt între cele două părţi purtate în capitala SUA, după luni de tensiuni în cursul cărora liderul Casei Albe, Donald Trump, a catalogat adesea relaţia comercială dintre cei doi giganţi economici drept incorectă, relevă AFP.
De altfel, preşedintele american a ameninţat în trecut că va impune taxe de până la 150 de miliarde de dolari pentru bunurile chinezeşti, acuzând China de furt de proprietate intelectuală, aminteşte Reuters. De cealaltă parte, Beijingul a negat acuzaţiile şi a ameninţat cu represalii egale, incluzând şi tarifele pentru unele dintre cele mai mari importuri din SUA, printre care aeronave, soia şi autovehicule.
Acum, însă, China şi Statele Unite vor să evite o bătălie comercială, care, în opinia analiştilor economici, ar avea consecinţe imprevizibile. Potrivit vicepremierului de la Beijing Liu He, care a condus delegaţia de negociatori chinezi de la Washington, „cele două părţi au ajuns la un consens, nu vor purta un război comercial şi vor pune capăt creşterii taxelor una la adresa celeilalte“, a relatat agenţia de presă chineză de stat Xinhua.
Liu He, un apropiat al preşedintelui Chinei Xi Jinping, a etichetat înţelegerea drept o „necesitate“, dar a adăugat că, „în acelaşi timp“, trebuie să se înţeleagă că dezgheţarea nu poate fi făcută într-o singură zi“ şi că „rezolvarea problemelor structurale economice şi relaţiilor comerciale dintre cele două ţări va dura“. (Mai multe detalii AICI)