Vladimir Putin are un mesaj de împăcare pentru Donald Trump: 'Mi se pare că nu este totul pierdut' - VIDEO

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 26-05-2018 18:40
Actualizat: 26-05-2018 20:00

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a dat asigurări vineri că ”nu este totul pierdut” în salvarea acordului în dosarul nuclear iranian semnat în 2015 la Viena, apreciind că Donald Trump rămâne deschis la negocieri, în pofida retragerii din acest pact, relatează AFP.

”Preşedintele american nu închide uşa negocierilor, el spune că sunt multe lucruri care nu-i convin în acest document, dar nu exclude să se ajungă la un acord cu Iranul”, a declarat Putin într-un forum economic, la Sankt-Petersburg (SPIEF), în nord-vestul Rusiei.

Citește și: Ministerul Finanțelor reacționează după informațiile apărute în presă! Subordonaţii lui Teodorovici neagă tot

”Mie mi se pare că nu este totul pierdut”, a subliniat el, scrie news.ro.

REUNIUNE LA VIENA

Iranul, europenii, China şi Rusia se întâlnesc vineri la Viena pentru a face bilanţul încercărilor lor de a salva acordul nuclear, la două săptămâni după retragrea Washingtonului.

Citește și: EXCLUSIV! Jocul lui Coldea cu Liviu Dragnea. Rolul lui Kovesi – dezvăluiri care aruncă în aer scena politică! Bomba cu ceas aruncată de Cozmin Gușă

Pentru prima oară de la intrarea în vigoare a acordului, Comisia comună însărcinată să supervizeze aplicarea textului se întruneşte fără Statele Unite, care s-au retras pe 8 mai.

Celelalte semnatare s-au lansat într-u adevărat maraton diplomatic, într-o încercare de menţinere pe linia de plutire acordul, menit să garanteze natura strict paşnică a programului nuclear iranian.

Citește și: Euro își ia revanșa în fața leului! Cursurile pieței valutare de vineri, 25 mai 2018

Într-un raport la care AFP a avut acces joi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a atestat din nou că Iranul continuă să-şi îndeplinească angajamentele.

AIEA ”încurajează” totodată Teheranul ”să treacă de exigenţele” impuse de acordul de la 14 iulie 2015, în vederea îmbunătăţirii încrederii, potrivit acestui text care urmează să fie examinat de Consiliul Guvernatorilor AIEA cu sediul la Viena.

Citește și: Vești mari pentru Armata Română! Contractul de sute de milioane a fost atribuit

Iranul a anunţat că aşteaptă măsuri concrete din partea europenilor, pentru a decide dacă acordul poate să fie salvat, ameninţând totodată că, în caz contrar, îşi relansează programul de îmbogăţire a uraniului la un ”nivel industrial”.

Teheranul a cerut reuniunea Comisiei Comune.

Citește și: EXCLUSIV! Cine va fi viitorul președinte al României? Cozmin Gușă dezvăluie cine se află în spatele lui Dacian Cioloș de fapt

Ţările semnatare şi Comisia Europeană (CE) sunt reprezentate de directori politici sau adjuncţi ai miniştrilor de Externe.

UE, China şi Rusia doresc ca Iranul să rămână în acord, iar europeni consideră că acest lucru bu exclude continuarea negocierilor cu Republica islamică asupra unui text mai larg.

Citește și: Dovada care răstoarnă spusele Guvernului PSD-ALDE! Ce urmează să se întâmple cu Pilonul II

Trump reproşează acordului să este prea slab în partea nucleară şi că nu înglobează rachetele balistice ale Teheranului şi nici intervenţiile directe ori indirecte în mai multe conflicte regionale, ca cele din Yemen sau Siria.

O serie de oficiali iranieni au avertizat însă că reuniunea de la Viena va fi consacrată numai acordului existent, sugerând că nu încape vorbă despre o lărgire a discuţiilor.

Citește și: Sumă impresionantă câștigată de Vladimir Drăghia la Exatlon! Ce va face actorul cu banii

De la intrarea în vigoare a textului, dur negociat de marile puteri, AIEA, care este însărcinată să verifice punerea acestuia în aplicare, a atestat mereu că Iranul îşi îndeplineşte angajamentele.

”PACE COMERCIALĂ”

Putin a îndemnat vineri lumea să acţioneze în vederea unei noi ”păci comerciale”, pentru a opri ”spirala” aducerii de atingeri tot mai frecvente libertăţii schimburilor, ceea ce creează riscul unei ”crize de sistem” fără precedent.

Citește și: Guvernul a pus pecetea! A fost stabilit modul în care vor primi sporuri acești bugetari

”În prezent nu avem nevoie de războaie comerciale şi nici măcar de armistiţii comerciale, ci de o pace comercială”, a subliniat liderul de la Kremlin într-un discurs pe care l-a susţinut la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg (SPIEF).

Acest discurs anual al reşedintelui rus, în cadrul principalei reuniuni a mediului de afaceri rus, a fost dominat de o constatare alarmată cu privire la comerţul mondial, într-un comntext în care Rusia este vizată de sancţiuni occidentale tot mai dure, dar şi în care administraţia Trump pune în discuţie anumite acorduri de liber-schimb şi introduce bariere comerciale.

Citește și: Ministerul Finanțelor reacționează după informațiile apărute în presă! Subordonaţii lui Teodorovici neagă tot

”Infracţiunile la reguli devin regula”, a rezumat Putin.

”O spirală a sancţiunilor şi restricţiilor este lansată (...) şi afectează tot mai multe ţări şi întreprinderi, inclusiv pe cele care erau convinse că un asemenea regim de limitări comerciale nu vor fi folosite niciodată contra lor”, a adăugat el, fără să dea numele acestei ţări.

”Acest ansamblu de factori este capabil să ne conducă la o criză de sistem cum lumea nu a mai văzut”, a avertizat Putin.

Citește și: EXCLUSIV! Jocul lui Coldea cu Liviu Dragnea. Rolul lui Kovesi – dezvăluiri care aruncă în aer scena politică! Bomba cu ceas aruncată de Cozmin Gușă .