Comisarul european pentru justiție a cerut o anchetă 'independentă și completă' în cazul asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 15-06-2018 07:31

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, a cerut vineri autorităţilor de la Valletta ca ancheta asupra asasinării jurnalistei şi bloggeriţei Daphne Caruana Galizia să fie "independentă şi completă", exprimându-şi în acelaşi timp îngrijorarea legată de respectarea de către Malta a legislaţiei europene privind spălarea banilor murdari, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Comisia se bazează pe o investigaţie independentă şi completă pentru a afla cine este cu adevărat responsabil de moartea lui Daphne", care "a şocat profund Europa", a declarat ea în cursul unei vizite în Malta. 

Daphné Caruana Galizia a fost asasinată la 16 octombrie 2017, la vârsta de 53 de ani, cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său. 

Vera Jourova a precizat că urmează să se întâlnească vineri cu responsabilii anchetei asupra acestui asasinat. 

De asemenea, ea a cerut mai multă vigilenţă în privinţa vânzării de către autorităţile malteze a "paşapoartelor aurite", care permit obţinerea cetăţeniei malteze în cazul în care cumpărătorul locuieşte cel puţin un an pe mica insulă din Mediterana.

Citește și: Patru persoane şi-au pierdut viaţa joi într-o serie de violenţe, în Turcia

"A deveni cetăţean maltez înseamnă să devii şi cetăţean european, cu toate drepturile, printre care libertatea de circulaţie", a subliniat comisarul, subliniind că naţionalitatea malteză trebuie acordată numai celor care "au o legătura reală cu ţara". 

"Nu trebuie să permitem unor indivizi suspecţi să vină în Europa şi să obţină naţionalitatea, să o utilizeze pentru a spăla bani ori a constitui un risc în domeniul securităţii. Comisia are un drept legitim de a pretinde respectarea criteriilor de bază", a explicat ea. 

"Trebuie să întărim lupta împotriva spălării de bani (...) Mă tem că există deficienţe în sistemul maltez", a denunţat Vera Jourova. 

Ancheta asupra asasinării jurnalistei este în curs de desfăşurare. Trei bărbaţi, inculpaţi la 5 decembrie, au pledat nevinovaţi de fabricarea bombei în explozia căreia a murit jurnalista şi de apartenenţă la o organizaţie criminală. 

Pe popularul său blog, intitulat 'Running Commentary', Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori. Însuşi premierul Joseph Muscat a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume apare în scandalul 'Panama Papers', Egrant Inc., era deţinută de soţia premierului, Michelle Muscat.