Cutremur în Japonia: Mai multe persoane și-au pierdut viața

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 18-06-2018 07:31
Actualizat: 18-06-2018 08:11

Un cutremur puternic a lovit vestul Japoniei luni dimineaţă. Seismul cu magnitudinea 6,1 care a zguduit luni dimineaţa Osaka, cea de-a doua metropolă ca mărime din Japonia, a provocat trei decese şi rănirea a peste 200 de persoane, întrerupând activitatea fabricilor dintr-o importantă zonă industrială şi avarierea mai multor conducte de apă, potrivit autorităţilor şi postului de televiziune NHK, potrivit Agerpres.

Nu există riscul de tsunami, au informat autorităţile nipone. Premierul Shinzo Abe a declarat că autorităţile evaluează pagubele şi că prioritatea este siguranţa locuitorilor.

Imaginile transmise de televiziuni au arătat mai multe conducte de apă avariate şi un incendiu izbucnit într-o locuinţă după seismul produs înainte de ora 8 a.m. (23:00 GMT duminică) când locuitorii se îndreptau spre muncă.

Epicentrul seismului a fost localizat la nordul oraşului Osaka, potrivit Agenţiei Meteorologice Japoneze care a revizuit magnitudinea cutremurului la 6,1 după ce iniţial o stabilise la 5,9.

Seismul s-a produs la orele 07.58 (duminică, 22.58 GMT) în apropiere de Osaka, la o adâncime de 15,4 kilometri.

Citește și: Alegeri prezidenţiale în Columbia: Ivan Duque se află pe primul loc (rezultate parţiale)


Ea se întinde de la gradul unu (seism abia perceptibil) la gradul şapte (mobilele zboară prin cameră şi casele se prăbuşesc). La gardul "şase minus", este dificil să rămâi în picioare. 

Puternicul seism a provocat avarierea reţelei de distribuţie a energiei electrice în unele zone, determinând suspendarea traficului feroviar la o oră de mare afluenţă şi afectând peste 170.000 de locuinţe, dar nu a provocat momente de panică. 

Autoritatea de reglementare nucleară nu a detectat nimic anormal în centralele din regiune. 

Japonia este situată în Cercul de foc al Pacificului, o zonă vastă care concentrează majoritatea cutremurelor de pământ şi a erupţiilor vulcanice de pe Terra. Ea este lovită anual de peste 20% din seismele cele mai puternice înregistrate pe glob.