Ministrul american al justiției: 'Paralela cu nazismul e exagerată'

Autor: Luiza Moldovan
Publicat: 19-06-2018 21:57

Comparaţia între separarea familiilor de imigranţi clandestini în SUA cu practicile Germaniei naziste este "într-adevăr exagerată", a afirmat ministrul american al justiţiei, Jeff Sessions, pentru canalul de televiziune Fox News, citat marţi de AFP, preluat de Agerpres.

"Este într-adevăr exagerat. În Germania nazistă, ei încercau să-i împiedice pe evrei să părăsească ţara", a explicat Jeff Sessions, întrebat de un jurnalist despre pertinenţa unei astfel de comparaţii. Ministrul american a pledat în favoarea politicii administraţiei americane de "toleranţă zero" împotriva imigranţilor ilegali.

Dar aceste îngrijorări reprezintă un "subiect serios, trebuie să reflectăm la el, să fim raţionali şi să reflectăm, vrem să acordăm azil celor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi admişi", a spus el în continuare.

Administraţia americană a făcut publică săptămâna trecută că noua sa politică de arestare sistematică a imigranţilor ilegali la frontiera cu Mexicul a dus la de la jumătatea lunii aprilie la separarea a 2.000 de copii de părinţii lor.

Ultimele cifre oficiale informează despre 2.342 minori despărţiţi de părinţii lor, între 5 mai şi 9 iunie.

Această practică a provocat un val de critici la nivelul clasei politice americane, unii responsabili comparând centrele de cazare unde sunt adunaţi copiii cu lagărele de concentrare ale Germaniei naziste.

Fostele prime doamne Rosalynn Carter, Hillary Clinton, Laura Bush şi Michelle Obama au denunţat despărţirea familiilor la frontieră.

Duminică, actuala Primă Doamnă, Melania Trump, a spus şi ea că "detestă să vadă copii separaţi de familia lor".

Michael Hayden, fost director CIA, a avertizat luni împotriva "punctelor comune" între politica faţă de migranţi a administraţiei Donald Trump şi nazism.

"Ştiu că nu suntem Germania nazistă, dar există puncte comune şi trebuie să fim atenţi să nu se meargă în această direcţie", a explicat el la CNN.

Anterior, el postase pe contul său de Twitter o fotografie a unui lagăr de exterminare nazist de la Auschwitz-Birkenau cu acest mesaj: "Alte guverne au separat mamele şi copiii".

Senatoarea democrată Dianne Feinstein dezminţise şi ea luni o analogie cu regimul nazist, afirmând că SUA "nu este Germania nazistă, există o diferenţă, nu se separă copiii de părinţi... până în prezent".

Un alt senator democrat, Richard Blumenthal, a amintit marţi pe contul său de Twitter că la "19 iunie 1885, statuia Libertăţii era adusă de nava franceză Iser la locul său definitiv în America". "O mai merităm?", s-a întrebat el retoric.